Proiectul PressHub Market, semnalat și de European Journalism Observatory pentru conținutul său inovativ, reprezintă o importantă premisă pentru autonomia presei locale, lovită în ultimii ani din toate părțile:
De ce n-ar exista, așa cum există pentru orice produs, un „magazin” din care firmele, producătorii de bunuri, persoanele publice și, în fapt, oricine să poată cumpăra cu ușurință nu doar reclamele de care au nevoie, ci și alte produse media, ca advertoriale, portrete, reportaje publicitare realizate ca la carte? De la această întrebare a pornit proiectul câștigat de Freedom House România la Digital News Innovation Found, un tip de finanțare pe care Google a început să îl practice din 2015 pentru a sprijini presa din Europa. Analizele de piață din Europa Centrală și de Est arată că sistemul creat după căderea comunismului nu a avantajat mass-media, care cu greu poate trăi exclusiv din publicitate.
În România, piața publicității a oscilat între 300 de milioane de euro în anii 2009-2013 și 450 de milioane de euro în ultimii ani. Sumele sunt mici în raport cu numeroasele entități media, sute de televiziuni și stații de radio, câteva mii de publicații online și tot mai puține tipărite. Vitregite au fost presa locală și printul. Presa tipărită lua din piața românească de publicitate a anului 2008 aproximativ 15%. În 2016, nici 4%, iar în 2017 și 2018, doar 3%. Mass-media localităților mici a pierdut pariul cu independența și a ajuns să atârne de bunăvoința autorităților locale, a politicienilor cinici, a unor afaceriști locali cu interese divergente de cele ale misiunii publice a presei. Proiectul de a primi reclamă s-a depărtat cu fiecare an, jurnaliștii fiind nevoiți să alerge și după publicitate, ceea ce regulile profesionale nu recomandă.
Citește articolul integral pe Revista 22.