Shopping în magazinul media

Data:

Proiectul PressHub Market, semnalat și de European Journalism Observatory pentru conținutul său inovativ, reprezintă o importantă premisă pentru autonomia presei locale, lovită în ultimii ani din toate părțile:

De ce n-ar exista, așa cum există pentru orice produs, un „magazin” din care firmele, producătorii de bunuri, persoanele publice și, în fapt, oricine să poată cumpăra cu ușurință nu doar reclamele de care au nevoie, ci și alte produse media, ca advertoriale, portrete, reportaje publicitare realizate ca la carte? De la această întrebare a pornit proiectul câștigat de Freedom House România la Digital News Innovation Found, un tip de finanțare pe care Google a început să îl practice din 2015 pentru a sprijini presa din Europa. Analizele de piață din Europa Centrală și de Est arată că sistemul creat după căderea comunismului nu a avantajat mass-media, care cu greu poate trăi exclusiv din publicitate.

În România, piața publicității a oscilat între 300 de milioane de euro în anii 2009-2013 și 450 de milioane de euro în ultimii ani. Sumele sunt mici în raport cu numeroasele entități media, sute de televiziuni și stații de radio, câteva mii de publicații online și tot mai puține tipărite. Vitregite au fost presa locală și printul. Presa tipărită lua din piața românească de publicitate a anului 2008 aproximativ 15%. În 2016, nici 4%, iar în 2017 și 2018, doar 3%. Mass-media localităților mici a pierdut pariul cu independența și a ajuns să atârne de bunăvoința autorităților locale, a politicienilor cinici, a unor afaceriști locali cu interese divergente de cele ale misiunii publice a presei. Proiectul de a primi reclamă s-a depărtat cu fiecare an, jurnaliștii fiind nevoiți să alerge și după publicitate, ceea ce regulile profesionale nu recomandă.

Citește articolul integral pe Revista 22.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...