Și-a distrus rinichii cu antiinflamatoare de frica COVID. Bărbat riscă să aibă nevoie de transplant de rinichi, după ce timp de un an de zile a luat medicamente antiinflamatoare preventiv, de frica virusului SARS-CoV-2.
Bărbatul în vârstă de 55 de ani din județul Neamț a ajuns la spitalul ieșean zilele trecute pentru că se simțea rău. Medicii au descoperit că acesta suferă de insuficiență renală severă și riscă să își piardă definitiv funcția rinichiului.
Bărbatul a sunat la 112 fiindcă începuse să se simtă rău. Le-a mărturisit medicilor că a luat, timp de un an, paracetamol pentru a se proteja de infecţia cu SARS-CoV-2.
Nu se vaccinase încă împotriva virusului, preferând să încerce să prevină infecţia cu medicamente, fără a se gândi că acestea îl vor trimite de fapt în spital. Astfel, acesta a ajuns la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, acolo unde medicii au încercat în zadar să îi readucă rinichii la normal.
„Din păcate, vedem şi efectele adverse ale unui tratament luat după ureche. Acest tratament nu a fost niciodată pe lista posibilităţilor de prevenţie anti-COVID.
Au fost alte medicamente, ulterior şi acelea dovedite ineficiente. Din păcate, nu există nici un medicament care să ne protejeze de infecţie şi, în general, orice medicament am lua, este bine ca măcar cu medicul de familie să discutăm, cu medicul curant, tocmai pentru a ne asigura că nu ne expunem la un risc mai mare încercând să prevenim”, spunea la acel moment Ionuţ Nistor, medic la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.
Medicii ieşeni erau pesimişti şi spuneau încă de atunci că pacientul în vârstă de 52 de ani riscă să nu-şi recupereze niciodată funcţia renală şi să rămână dependent de dializă. La nici o lună de la prima vizită la spital, bărbatul a primit vestea care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.
„Nu şi-a recuperat funcţia renală, şi-a pierdut iremediabil funcţia ambilor rinichi în urma administrării prelungite de antalgice (n.r. – paracetamol şi algocalmin).
Va începe, cel mai probabil, încă de zilele următoare şedinţele de dializă. Şansele de recuperare erau mici de la început, pentru că era vorba de un consum prelungit, de câteva luni de zile, şi nu era o reacţie acută, nu era vorba de un consum de durată scurtă”, a declarat medicul Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt la spitalul ieşean.
Citește articolul complet în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!