Serbia, „în baza dreptului internațional”, nu poate accepta rezultatele referendumurilor organizate de ruși în regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, a anunțat, duminică, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic, după revenirea de la Adunarea Generală a ONU, informează agenția Tanjug și TASS, citate de Deschide.md.
„Republica Serbia, în conformitate cu Carta ONU, precum și în conformitate cu principiile și normele general acceptate ale dreptului internațional, nu poate accepta rezultatele referendumului din regiunile ucrainene”, a precizat Nikola Selakovic.
„Pe de o parte, suntem fundamental angajați față de principiile și regulile dreptului internațional și de Carta ONU, pe de altă parte, aceasta (n.r. – recunoaștere a rezultatelor referendumurilor) ar fi complet contrară intereselor noastre de stat și naționale, ar fi complet opus politicii noastre naționale de menținere a integrității și suveranității teritoriale și angajamentul față de principiul invariabilității granițelor”, a spus Nikola Selakovic.
Anterior, unul dintre cei mai vechi politicieni sârbi, fondatorul Partidului Radical Sârb, Vojislav Seselj, într-un comentariu TASS, a declarat că referendumurile din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson sunt pe deplin în concordanță cu Carta ONU.
De asemenea, potrivit comisiei electorale din regiunea Herson, observatorii din Serbia urmăresc cursul referendumului din această regiune. NATO a anunțat că nu va recunoaște niciodată referendumurile „de fațadă” organizate în regiunile ocupate din Ucraina și nici anexarea Crimeei.
La rândul ei Turcia, implicată în negocierile dintre Ucraina și Rusia, a catalogat drept „ilegitime” referendumurile de alipire la Rusia a celor patru regiuni din Ucraina.
Numeroase țări ale lumii au anunțat că nu vor recunoaște referendumurile organizate de Moscova, în timp ce Ucraina a acuzat Rusia că e gata să „umfle” rezultatele de la vot din teritoriile ocupate, titrează DESCHIDE.MD.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!