Siegfried Mureşan, eurodeputat PNL: „Cerem acordarea statului de ţară candidată la UE Republicii Moldova”

Data:

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere din Uniunea Europeană şi Moldova au adoptat la Strasbourg o declarație în care cer instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene.

„Declarația a fost adoptată în cadrul celei de-a 11-a Reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere care s-a desfășurat ieri și continuă și astăzi în Parlamentul European”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Între membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova face parte şi eurodeputatul român (PNL, Grupul Popularilor Europeni) Siegfried Mureşan, care deţine şi calitatea de președinte a Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

„Declarația pe care am adoptat-o transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova.

Este primul răspuns clar și pozitiv pe care îl primește Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, tot ceea ce suntem pregătiți să oferim Ucrainei trebuie să oferim și Republicii Moldova”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan. 

În declaraţia de care făcea vorbire dl Mureşan au fost agreate trei lucruri importante, care vizează relaţia UE-republica Moldova.

„Primul lucru, cerem Comisiei Europene crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău. 

Al doilea lucru, solicităm o cooperare mai strânsă între țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova în investigarea fraudei care a dus la dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Uniunea Europeană așteaptă progrese din partea autorităților de la Chișinău în această investigație. În același timp, Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea țărilor UE pentru a identifica mai ușor cum au fost transferați banii furați. 

Uniunea Europeană a ajutat deja Republica Moldova, prin aprobarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro și prin alte forme de sprijin financiar și tehnic. Comisia Europeană a anunțat marți un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Sunt măsuri binevenite, dar care acoperă doar o parte din nevoile financiare ale Republicii Moldova. Autoritățile și cetățenii au acționat în spirit european și au oferit adăpost, masă și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați din Ucraina. Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a mai transmis europarlamentarul Siegfried Mureşan.

În imaginea de sus, Siegfried Mureşan (dreapta) alături de deputatul moldovean Mihai Popşoi, după încheierea lucrărilor Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cele mai mari amenințări cibernetice și cele mai afectate sectoare

Progresul înregistrat de transformarea digitală a adus inevitabil și noi amenințări de securitate cibernetică.

VIDEO Ce a lăsat în urmă avalanșa de la cabana Capra. Mașinile turiștilor au fost luate pe sus. 60 de persoane au rămas izolate

În cursul nopții trecute, pe DN7C, km. 106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanșă de zăpadă. Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Mai multe mașini au fost avariate.

Comisia Europeană: Ucraina poate conta pe contribuția Europei la reconstrucția unei țări mai reziliente

A trecut aproape un an de când Rusia și-a lansat invazia brutală. Un an de luptă pentru libertate, dar și un an al curajului legendar de care a dat dovadă poporul ucrain

Muzeul Național al Țăranului Român împlinește 33 de ani de la re-fondarea sa în 1990

Astăzi, 5 februarie, Muzeul Țăranului împlinește 33 de ani...