Sirenele de alarmă aeriană au răsunat la Kiev, chiar la începutul summitului UE-Ucraina

Data:

Alertele de raid aerian au sunat vineri în întreaga Ucraină, inclusiv la Kiev, unde liderii Uniunii Europene au sosit de joi pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre cei prezenți la summit.

Liderii UE s-au deplasat la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, când aproape se împlinește un an de la invazia vecinului său din 24 februarie 2022.

„Nu va fi nicio ezitare în hotărârea noastră (de asusține Ucraina – n.r.). De asemenea, vă vom sprijini la fiecare pas în parcursul dumneavoastră către UE”, a scris preşedintele UE, Charles Michel, pe Twitter vineri dimineaţă, sub un selfie făcut chiar în piaţa centrală din Kiev.

Nu au existat rapoarte imediate despre lovituri cu rachete în Kiev în urma avertismentului de raid aerian.

Cererile Kievului

Zelenski cere adoptarea mai multor măsuri punitive împotriva Rusiei de către Uniunea Europeană, dar noile sancțiuni pe care blocul le pregătește la împlinirea unui an de la declanșarea războiului nu vor îndeplini cerințele guvernului de la Kiev.

Kievul a solicitat să se alăture blocului comunitar la câteva zile după ce Rusia a declanșat anul trecut invazia. UE a acceptat cererea, deși a respins apelurile Ucrainei pentru o cale rapidă de aderare în timp ce țara este în război.

„UE va sprijini Ucraina și poporul ucrainean împotriva războiului de agresiune al Rusiei în curs de desfășurare atât timp cât este nevoie”, se scrie în declarația comună asumată de Charles Michel, Volodimir Zelenski și șefa comisiei executive a UE, Ursula von der Leyen, a cărei schiță a fost văzută e Reuters.

Oficialii UE au enumerat necesitatea îndeplinirii mai multor cerințe pentru aderare, de la stabilitate politică și economică până la adoptarea legislației valabile în UE. Procesul este probabil să dureze ani.

„Unii ar putea dori să speculeze despre finalul jocului, dar adevărul simplu este că nu suntem încă acolo”, a spus un oficial al UE.

Presiuni pentru combaterea corupției

Înainte de summit, Zelenski a anunțat o declanșarea unei operațiuni pe scară largă pentru combaterea corupției în Ucraina. Nu este un secret pentru nimeni că amploarea corupției din țară ar face dificilă aderarea la UE în curând, așa că mișcarea este binevenită, comentează CNN. Dar, în timp ce Ucraina este încă în război, va fi foarte dificil pentru UE să evalueze în mod corespunzător cât de mult succes a avut această operațiune, chiar dacă sunt anchetați înalți funcționari și chiar generali din armată.

Săptămâna aceasta, autoritățile au percheziționat casele unuia dintre cei mai importanți miliardari ai Ucrainei și ale unui fost ministru de interne și au anunțat o anchetă cu privire la ceea ce au numit o fraudă de un miliard de dolari la cea mai mare companie de petrol și rafinărie.

Poate mai important, oamenii din Kiev sunt mai degrabă reprezentativi pentru instituțiile europene decât șefii lor din guvern. Aproape orice este complicat în Uniunea Europeană – și cam cel mai complicat este dosarul de aderare al unei țări – necesitând acordul tuturor celor 27 state membre. (Revista22)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related