Epopeea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor din Iași, încă departe de un final fericit

Data:

Din cele 120.000 de tone de gunoi colectate anual la Iași, doar 2% se reciclează. Și asta cu toate că normele UE prevăd că ar trebui să ajungem la 50% până în 2020. Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), pornit în urmă cu șapte ani la Iași și în alte 31 de localități din județ, a primit prin Axa Prioritară 2 aproximativ 1,167 miliarde euro, din care 991 de milioane tocmai pentru dezvoltarea SMID-urilor și extinderea infrastructurii de management al deșeurilor. Iașiul primea cea mai mare finanțare: 50 de milioane de euro. Proiectul nu este încheiat nici în ziua de astăzi.

Trei clădiri pentru sortare gunoi construite pe bani europeni la Ruginoasa, Țuțora și Bălțați sunt nefuncționale. Au fost construite în câmp și nu au fost prevăzute cu utilități. Mașinile de gunoi mai grele de 20 de tone nu au voie să utilezeze drumurile de acces către clădirile pentru sortare. Mașini cumpărate cu fonduri europene au stat ani în garajele Aviației Utilitare. Și sunt licitații pentru desemnarea operatorilor de salubritate care nu s-au încheiat încă. Sunt doar câteva dintre problemele proiectului Sistem de management Integrat al Deșeurilor din Iași (SMID). Proiectul a demarat în 2011, sub mandatul fostului ministru al Educației, Cristian Adomniței, atunci președinte al Consiliului Județean Iași. În 2019, proiectul nu este încheiat. Mai mult chiar, Iașiul a fost la un pas de a pierde finanțarea europeană. Din 2009, totul s-a făcut la limită, cu riscul nerespectării prevederilor contractuale și a returnării banilor europeni.

În acest timp, închiderea gropilor de gunoi neconforme din județul Iași a fost o telenovelă care a provocat nemulțumirea multor primari, dar și a ieșenilor. Printre altele, abia anul acesta au fost împărțite pubelele pentru colectare selectivă.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...