Smerenia, constanța și a te înconjura de oameni mai buni ca tine – acestea sunt premisele reușitei în viață

Data:

La 18 ani, Alexandru ieșea din adolescență și, cu acel curaj specific vârstei la care nu cântărești prea mult cât fac „dacă și cu parcă”, a ales să urmeze studiile universitare în Spania.

„A fost o conjunctură interesantă, de fapt, care m-a adus la Universitatea din Granada. M-am decis cu o lună înainte de examen”, mărturisește el. Nu știa atunci ce va face după ce va avea o diplomă, nu știa dacă va rămâne în Spania ori va reveni acasă, în România, dar știa că își dorește o aventură a lui, personală, în care să răzbească singur și care să-l croiască pentru viitor.

18 ani mai târziu, Alexandru Lazăr este consul onorific al României în Insulele Baleare, un avocat de succes în domeniul dreptului afacerilor, devenit partener într-o prestigioasă firmă de avocatură din Barcelona, profesor de drept la mai multe universități și coordonator al unui program de master.

Cu un zâmbet larg și sincer deasupra bărbii care îl maturizează, Alexandru vorbește despre viața lui cu modestie, spunând că a fost foarte norocos și că a încercat mereu să se înconjoare de oameni mai buni decât el.

„Acesta este secretul, să ai mereu în jurul tău oameni care te motivează, te ajută să te dezvolți, să evoluezi”, consideră tânărul consul.

Despre cum a ajuns să studieze Dreptul în Spania și despre drumul care i-a adus misiunea de consul onorific al României, Alexandru a vorbit într-un interviu pentru Occidentul Românesc, realizat în cadrul proiectului Stars4Media – „Connecto: Towards European Values Through Digital Media. The Live Streaming Hub”.

Un material realizat de: Camelia Jula, jurnalist Occidentul Românesc

Între Teatru și Medicină, a câștigat… Dreptul

„Mărturisesc că îmi doream mult să fiu actor”, spune Alexandru de dincolo de ecranul care îi surprinde mărturisirea. „Ca orice adolescent, în liceu am cochetat cu teatrul și m-am simțit foarte bine pe scenă.

Dar familia m-a convins că era o meserie fără un viitor sigur și am început să mă pregătesc pentru medicină, luând meditații la materiile de admitere. Am fost elev al Liceului Bilingv Miguel de Cervantes din București, la clasă cu profil matematică – fizică – informatică. Acest liceu avea o convenție cu Universitatea din Granada, pentru absolvenții care doreau să se înscrie acolo.

Eu m-am decis cu o lună înainte de examen că vreau să merg în Granada, fiindcă îmi doream să văd pe pielea mea ce înseamnă Occidentul, aventura descoperirii, ce înseamnă să fii pe picioarele tale.

Dar timpul era prea scurt ca să fiu suficient de bine pregătit pentru admiterea la medicină (deși am învățat spaniola de mic, era vorba de termeni specifici medicali pe care nu îi stăpâneam), așa că am ales științele sociale. Dintr-o eroare de completare a actelor, am ajuns student la Economie, în prima fază.

După un semestru în care am realizat că domeniul nu era pentru mine, am obținut permisiunea de a mă transfera la Drept și așa mi-am descoperit adevărata pasiune în viață”.

Cu euforia vârstei, Alexandru a dat piept cu toate provocările traiului de unul singur, într-o altă țară, la 18 ani. Însă optimismul său și felul de a privi lucrurile mereu pozitiv au fost aliați de nădejde. Spune că nu s-a simțit niciodată arătat cu degetul pentru naționalitatea sa și nu a avut nicio dificultate de integrare.

„Cred că provocarea mea cea mai mare a fost să nu îi dezamăgesc pe cei care au avut încredere în mine, începând cu familia care m-a susținut mereu. Să fiu serios față de mine și față de ceea ce îmi asumasem”, consideră Alexandru, care își continuă ideea spunând:

„Alegerile pe care le facem ne duc pe un drum sau altul în viață. Eu cred mult în șansă, dar mai ales în oameni. Este motivul pentru care mereu m-am înconjurat de oameni mai buni ca mine. Am avut mentori, precum profesorul Luis Moreno Quesada de la Drept sau Joan Rodes (de la firma de avocatură Partner Baker, unde mi-am început cariera ca avocat).

Astfel de modele te fac mai bun, pe toate planurile, te fac să vrei să evoluezi. Totodată, cred cu tărie că o calitate pentru reușita în viață este smerenia. Este important să îți amintești că, oricâte trepte ai urca, ești aceeași persoană. Și să nu uiți că mereu va exista cineva mai bun ca tine, de la care poți învăța. O altă calitate pentru reușită este să fii constant. Mai ales în ceea ce privește formarea continuă ca individ și profesionist”.


Alexandru Lazăr este partener în cadrul firmei de avocatură IntLaw Lawyers and Consultants din Spania (Barcelona), specializată în dreptul afacerilor și drept internațional. El coordonează dezvoltarea departamentelor de Corporate Compliance și Relații cu Europa Centrală și de Est. Totodată, este director academic pentru Master Compliance în cadrul Institutului Superior de Drept și Economie (ISDE) din Spania. Este profesor de Drept la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona (dar are colaborări în acest sens și cu alte universități din Spania) și membru al Academiei Regale de Legislație și Jurisprudență din Spania. Are un master în Drept Internațional și unul în Comerț Exterior și Relații Internaționale și, de-a lungul timpului, i-au fost acordate mai multe premii prestigioase în domeniul Dreptului, prin care i-a fost  recunoscută valoarea profesională. Din luna septembrie a anului 2021, i-a fost încredințată misiunea de consul onorific al României pentru Insulele Baleare.


Între toate activitățile în care este implicat, Alexandru a găsit mereu timp pentru muncă pro bono. A oferit servicii juridice Ligii Studenților Români din Străinătate, face voluntariat pentru Fundația Cezar și, de când a început pandemia, a dat consultanță juridică gratuită unui număr de peste 300 de persoane. Munca de consul onorific este și ea un voluntariat, iar Alexandru și-a luat deja sarcina cu multă seriozitate și cu idei pe care le vede puse în practică foarte curând.

„Lucrurile nu se fac singure, noi le facem să se întâmple”

„A fi consul onorific este o onoare acordată de țara ta. Funcția în sine este limitată, pentru că nu putem emite acte, ci avem mai degrabă rolul de a crea și consolida punți, legături în domeniul economic și cel cultural între comunități.

Mă onorează învestirea, pentru că asta înseamnă că am demonstrat, prin munca mea din Spania, că sunt un bun profesionist, că mi-am desfășurat activitatea cu seriozitate și credibilitate. Sunt onorat că am avut șansa de a fi recunoscut de societate și de semenii mei pentru ceea ce am reușit să fac până acum”, mărturisește tânărul consul onorific al României.

Gesturile sale din timpul conversației îi subliniază atitudinea hotărâtă și responsabilă, dar totodată și bucuria pentru tot ceea ce face. Se declară un adept convins al pro-activității: „Lucrurile nu se fac singure, noi trebuie să le facem să se întâmple”, afirmă Alexandru.

În ceea ce privește misiunea lui de consul onorific, spune că va fi o continuare, într-un fel, a ceea ce a făcut și până acum, adică înlesnirea legăturilor între oameni și culturi. Aceasta se va vedea, spre exemplu, prin organizarea unor forumuri economice și delegații cu și pentru antreprenori spanioli din Baleare, interesanți de România, dar și pentru cei români.

„Avem șansa de a întări punțile deja existente și de a deschide noi căi de colaborare, prin facilitarea acestor conexiuni între oameni. La fel și în zona culturală, unde putem să ne promovăm identitatea și mai mult, mai ales că Insulele Baleare reprezintă un amalgam interesant de populații și culturi”, punctează Alexandru Lazăr.

Privind România de la distanță („dar nu am tăiat niciodată legăturile cu țara natală”), tânărul consul onorific consideră că, deși nu cu pașii rapizi pe care poate îi așteptăm, România totuși se schimbă.

„Ar trebui să înțelegem că modul în care putem contribui la schimbarea dorită este să încetăm să ne plângem și să încercăm să găsim soluții. Să avem mai multă încredere în noi, să nu ne mai frânăm singuri și să înțelegem că nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alții.

Și că nu putem fi toți lideri, pentru că atunci nu va merge nimic. Eu cred că trebuie să înțelegem că noi suntem România, noi toți și că a spune că vrei schimbare pentru țara ta, dar să o facă altcineva în vreme ce tu stai pe canapea și comentezi nu este deloc în regulă”, afirmă Alexandru. 


Dacă ar fi să aleagă trei aspecte esențiale pentru clădirea unui proiect de țară, Alexandru Lazăr ar miza pe educație („trebuie să dăm profesorilor locul meritat în societate, și aici nu mă refer doar la România”), pe meritocrație și pe solidaritate. „Haideți să ne uităm la vremurile în care trăim acum: vedem cât de mult contează solidaritatea și educația! Un proiect de țară fără culori politice, care să nu se schimbe de la un guvern la altul, este o șansă pentru reașezarea societății pe valori care ar înlesni formarea viitoarelor generații”, consideră el.


Alexandru Lazăr consideră că povestea lui de succes în Spania a început în România, cu educația pe care a primit-o în țară și familia care l-a sprijinit mereu în tot ceea ce a făcut. Deși fizic nu se mai află în țară, el spune că nu a plecat niciodată din România:

„Da, viața mea cotidiană este în Spania, mi-am întemeiat o familie aici, dar eu mă consider român, european, un cetățean al lumii. Fac parte din generația care are această șansă extraordinară de a fi cetățeni ai Europei. Sunt la trei ore de România, iar distanțele oricum sunt relative și mie nu îmi plac barierele auto-impuse”, afirmă el.

Principiul după care se ghidează Alexandru în tot ceea ce face este responsabilitatea. „Dacă ai promis că duce ceva la bun sfârșit, fă asta!”, spune el. A fi sincer cu tine și cu ceilalți, a te bucura de viață și de șansele pe care ți le oferă și a nu uita niciodată de unde ai plecat și de faptul că mereu vei găsi pe cineva mai bun decât tine, de la care vei avea ceva de învățat – acestea sunt alte ingrediente de bază ale unei cariere și vieți frumos construite, din perspectiva tânărului consul onorific al României în Insulele Baleare ale Spaniei.


Articol multimedia publicat în cadrul proiectului Stars4Media – „Connecto: Towards European Values Through Digital Media. The Live Streaming Hub”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...