Soldați anti-cancer: Un cuplu de orădeni au înființat o asociație pentru a veni în ajutorul bolnavilor

Data:

spot_img

Soldați anti-cancer. Vorbim rar despre el, poate şi de frică, dar se află printre noi. Nu-l vedem, dar e puternic şi dureros. Şi ucide. Tot mai mulţi bihoreni se îmbolnăvesc de cancer şi, odată diagnosticaţi, nu se confruntă doar cu boala, ci şi cu depresia. Majoritatea devin tăcuţi, se izolează şi îşi aşteaptă sfârşitul în suferinţă şi neputinţă.

„O groază de pacienţi oncologici ajung să moară din cauza depresiei, fără ca tratamentul să ajungă să-şi facă efectul”, spune Alina Dascăl, soţia unui orădean care învins cancerul.

Recent, cei doi au pus bazele unei asociaţii menite să informeze populaţia sănătoasă, dar şi să ajute bolnavii prin diverse activităţi care să-i ţină combativi şi optimişti.

Citește și: 35 de parlamentari vor să ușureze accesul românilor la arme de foc. Modificări periculoase

Rapid şi crunt…

Boala a lovit în familia Dascăl când viaţa părea perfectă. „În 2019 ajunsesem la starea materială pe care ne-o doream.

Cu doi copii iubitori, două animale de companie, un apartament şi o casă la ţară, viaţa noastră era aşa cum visam”, povesteşte Alina.

Într-o zi de vară, însă, Sandu a ajuns de la muncă mai obosit ca niciodată. „Ceva se întâmplă cu mine. Am un ganglion mărit la gât, cu un aspect care nu mi se pare OK”, i-a spus el soţiei.

A mers la medic, i s-a făcut o ecografie şi apoi alte analize. Rezultatul a fost necruţător: la doar 42 de ani, Sandu avea cancer oral în stadiul trei. Prognosticul medicilor a fost dur: 6 luni de viaţă, dacă tratamentul nu îşi va face efectul.

„Am ieşit din clinică, ne-am urcat în maşină şi am izbucnit în plâns amândoi. Stăteam îmbrăţişaţi, fără a putea să ne spunem un cuvânt”, îşi aminteşte Alina.

Citește și: Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea unui institut al Academiei Române. Cătălin Avramescu, noul director

Puternici împreună

Primii care au aflat despre boală au fost cei doi copii, Andrei şi Ştefania, care pe atunci aveau 14 şi 8 ani. Cei patru au fost dintotdeauna o echipă, de aceea, chiar dacă a fost o veste dureroasă şi copiii au suferit, părinţii au hotărât să nu le ascundă adevărul.

În următoarele două săptămâni, Sandu a fost inclus în Programul Naţional de Oncologie. „De cele mai multe ori bolnavii de cancer nu au nevoie de bani.

Statul îi ajută, le plăteşte aproape toate tratamentele. Un singur medicament am plătit când a fost bolnav Sandu, şi acela a costat în jur de 200 de lei”, explică orădeanca.

Citește articolul integral în Bihoreanul


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Clădire a Primăriei Botoșani, ameninţată de surpare din cauza unui șantier | Monitorul de Botoșani

Clădire a Primăriei Botoșani, ameninţată de surpare din cauza...

80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz. Ziua Comemorării Holocaustului | Săptămâna Online

80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz. Parlamentul...

Șpăgile de la „Socola”. Detalii din rechizitoriu | Ziarul de Iași

Șpăgile de la „Socola”. După ce a promis în...