Spectacole în aer liber și concerte de jazz şi rock, la Festival Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT

Data:

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara organizează a 13-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, după o pauză de doi ani cauzată de pandemie.

Teatre din Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Franţa, Italia, Germania şi România îşi vor prezenta spectacolele publicului timişorean în perioada 22 – 29 mai anul acesta.

“TESZT 2022 se concentrează pe nevoia de a restaura relaţia teatru-public/ performer-spectator, de a folosi teatrul şi funcţia sa socială ca motor de reconstrucţie a comunităţilor. După doi ani de pandemie, marcaţi de restricţii şi incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiţionat, nevoite să se adapteze condiţiilor dificile şi impredictibilităţii evoluţiei sanitare, să experimenteze noi medii tehnologice şi de expresie artistică şi să-şi forţeze limitele flexibilităţii, relaţia cu publicul s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat. Ediţia 2022 a TESZT-ului este concepută să refacă mecanismele angrenajului ce susţine comunitatea de artişti şi spectatori, să fie un „boost” al poftei de teatru bun, al nevoii de reîntoarcere a publicului în spaţiul de spectacole, o platformă de dezbatere a unor teme actuale, sensibile şi greu tangibile”, au transmis organizatorii festivalului.

Ediția din acest an a TESZT va reuni spectacole produse de Compania Forte din Budapesta, Teatrul Naţional Bitola, Teatrul Naţional Bosniac din Zenica, Compania Maguy Marin şi Atelier 3+1 din Franţa, FACE Dance Visual Performing din Germania, Teatrul de Tineret Zagreb, Imperfect Dancers, Organizaţia Grupa, Teatrul Kosztolanyi Dezső din Subotica, Les 3 Plumes, Teatro dei Venti din Modena, Teatrul de Tineret din Ljubljana, Teatrul Szkene din Budapesta, Ivo Dimchev, precum şi Teatrul Basca, Unfold Motion, Civicultura, Asociaţia Culturală Diogene, Compania independentă Arte-Factum, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara.

Citește și: Ucrainenii anunță că au lovit cu rachete nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră. Moskva, ”grav avariată”

Programul va include şi concerte de jazz şi rock.

Potrivit organizatorilor, selecţia festivalului din acest an cuprinde un spectacol care va dura zece ore, dar şi teatru în mişcare, pe străzi, spectacole care propun perspective noi asupra unor opere precum cele ale lui Shakespeare sau Dostoievski, dans contemporan cu mari coregrafi ai lumii, spectacole care implică comunităţi vulnerabile. O importantă componentă a festivalului este extensia TESZT dedicată teatrului independent, spectacole in/outdoor cu acces liber, în care companii timişorene de teatru care au răspuns invitaţiei vor performa alături de importanţi artişti şi companii din Europa.

Informaţiile despre toate spectacolele şi programul complet al festivalului de teatru vor fi disponibile pe www.teszt.ro după 1 mai, când se vor pune în vânzare şi biletele. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară şi engleză, iar la finalul fiecărei seri artiştii vor participa la discuţii cu publicul.

Citește și: Percheziții DIICOT în trei județe din vestul țării la traficanţi care aduceau mari cantităţi de droguri din Spania

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...