Spital vechi de 120 de ani, demolat pentru a face loc unui supermarket

Data:

Construită în urmă cu peste 120 de ani, clădirea în care a funcționat până în vara anului trecut cea mai veche maternitate din țară, la Fălticeni, va fi demolată pentru a face loc unui supermarket Penny. Imobilul a fost retrocedat în 2008 Fundației Caritatea, care dorește să îl vândă lanțului de supermarketuri, după ce Primăria nu și-a manifestat intenția de a-l cumpăra pentru a nu reloca maternitatea.

 

În ciuda valorii arhitecturale și istorice a clădirii, nici Primăria și nici Fundația Caritatea nu au solicitat clasarea ca monument istoric, ceea ce a facilitat obținerea în urmă cu doi ani a Planului Urbanistic Zonal necesar pentru construcția supermarketului.

După mutarea maternității în clădirea unui fost colegiu, aflat pe un teren care între timp a fost retrocedat, vechea clădire a fost închisă, urmând să fie demolată când Primăria va da autorizația de demolare.

Anul 1894 a însemnat pentru mica urbe Fălticeni inaugurarea celui de-al doilea spital din localitate, Spitalul Israelit, ridicat de comunitatea evreiască, după cel construit în 1860. În acest spital a funcționat de la început și o secție de maternitate, iar după naționalizarea imobilelor, clădirea a devenit noua Maternitate a orașului Fălticeni, destinație pe care a avut-o până în vara anului 2017. În ciuda numeroaselor cazuri de demolări ale unor clădiri vechi, Maternitatea din Fălticeni a rezistat peste timpuri și și-a păstrat detaliile arhitecturale ale vremii atât în interior, cât și în exterior. Numai că aceste argumente nu au fost suficiente pentru Primăria Fălticeni, care nu a dorit să achiziționeze clădirea pe care a folosit-o până anul trecut după ce imobilul a fost retrocedat în 2008.

Cererea de retrocedare a imobilului a fost depusă de Fundația Caritatea, o organizație fondată de Federația Comunităților Evreiești din România și Organizația Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor. Potrivit site-ului fundației, instituția este una care are rol de „conservare, administrare și valorificare a patrimoniului cultural și spiritual al evreilor din România, drept mărturie de neînlocuit a potențialului creator uman al evreilor români în cadrul mediului istoricește constituit de pe teritoriul României al istoriei și civilizației naționale și universale”.

Clădirea Maternității a fost obținută de Fundația Caritatea în anul 2008, când i s-a impus și o clauză care prevedea ca până în 2013 să păstreze destinația imobilului, Primăria plătind o chirie simbolică de 2.500 lei, potrivit articolelor apărute în presa locală.

Deși a avut 5 ani la dispoziție pentru a decide dacă mută Maternitatea sau cumpără clădirea, Primăria Fălticeni  nu a făcut niciun demers. Planul pe termen lung al Primăriei era ca Maternitatea să se mute în noul spital, însă acest proiect este început de 25 de ani și încă se investește în definitivarea lui. În aceste condiții, Fundația Caritatea a ales să caute un cumpărător pentru clădire și terenul aferent de 3.850 mp. Și-a prezentat interesul lanțul de supermarketuri Penny, potrivit unor articole din presa locală, și proprietarul a început demersurile pentru obținerea documentației necesare construirii unui supermarket în locul clădirii.

Totodată, reprezentanții fundației Caritatea au făcut presiuni asupra primăriei pentru a elibera clădirea Maternității, lucru care s-a întâmplat abia în primăvara anului trecut. Primăria Fălticeni a decis să investească fonduri locale în amenajarea unei noi Maternități în clădirea unui fost colegiu, chiar dacă și pentru terenul de sub acest imobil exista un proces de retrocedare pe rol. Conform site-ului ziaruldepenet.ro, în luna ianuarie, după o luptă de 15 ani, moștenitorii avocatului Vasile Andriu au câștigat definitiv drepturile asupra terenului, dar că acesta „poate fi vândut la un preț corect”.

În vara anului 2016, la opt ani de la retrocedarea Maternității, Consiliul Local (CL) Fălticeni a aprobat PUZ-ul care prevedea construirea unui supermarket Penny pe locul uneia dintre cele mai vechi clădiri din oraș. Documentația conține toate avizele necesare, inclusiv din partea Direcției Județene pentru Cultură Suceava, document care impune, însă, două condiții: beneficiarul să se prezinte din nou pentru avizare la eliberarea autorizației de construcție și DJC să fie notificată dacă se fac săpături pentru ca acestea să fie supravegheate de un arheolog.

Aviz DJC Suceava

 

În primăvara anului trecut, deputatul USR Iulian Bulai, membru al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, a interpelat Ministerul Culturii pe această speță. Din răspunsul oferit de minister, reiese că niciodată nu a fost solicitată de vreunul dintre proprietari clasarea clădirii ca monument istoric. De asemenea, Ministerul susține că și DJC Suceava ar fi putut iniția procedura de clasare, însă situația de la Fălticeni „este diferită”, fără a explica prin ce anume este diferită.

Publicația noastră a încercat să obțină puncte de vedere de la Fundația Caritatea și Primăria Fălticeni. În ambele cazuri, reprezentanții celor două entități au solicitat transmiterea unor solicitări oficiale prin e-mail, fără a răspunde ulterior acestora.

 

 

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ

Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul,...

Un vis împlinit: povestea Elizei Dragomir

Un vis împlinit: povestea Elizei Dragomir. Frumoasa călătorie a...

Rușinosul eșec al iranienilor în ofensiva asupra Israelului |Aktual24

Rușinosul eșec al iranienilor în ofensiva asupra Israelului, acesta...

Vizita oficialului O’Brien la București

Vizita oficialului O’Brien la București, secretarul adjunct pentru Afaceri...