Spitalul modular de la Iași cu 100 de locuri de Terapie Intensivă și 100 de zile de întârziere

Data:

Epopeea spitalului modular de la Iași care trebuia să asigure 100 de locuri la Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 este încă departe de a fi finalizată.

Amenajarea acestuia a întârziat mai bine de o lună de zile, însă Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, dă asigurări că până pe 30 iulie ar trebui ca Iașul să aibă spitalul instalat.

Momentan au fost amplasate 20 din cele 100, iar joi au sosit și celelalte, au ajuns la platforma Transagropolis, dar încă nu au fost vămuite. Mai mult, președinte CJ Iași, Maricel Popa, spune că mai sunt 30 de specialiști care așteaptă viza de România pentru a veni din Turcia să instaleze spitalul.

Unitatea medicală ar urma să aibă o capacitate de 250 de paturi, dintre care 100 pentru cazurile grave, și va fi amplasată în Lețcani, înainte de intrarea în orașul Iași.

„Concret, am intrat în linie dreaptă în ceea ce privește livrarea modulelor și a echipamentelor medicale.

Au sosit în această săptămână o parte a containerelor din secțiunea care formează partea de terapie intensivă și echipamentele medicale de radiologie. În același timp, mai există pe traseu un convoi format din 20 de tiruri care transportă ultimele module din aceeași secțiune.

Estimăm că până miercuri – joi le vom avea pregătite pentru operațiunile vamale. Instalarea secțiunilor B și C a fost deja finalizată. Reprezentanții firmei din Turcia sunt deja la Iași și se ocupă de instalarea și montarea spitalului, unul dintre ei fiind prezent aici. Asta este starea de fapt. Nu avem nimic de ascuns”, a explicat Maricel Popa, președintele CJ Iași zilele trecute, după vizita ministrului Sănătății la Iași.

Duminică, 19 iulie, Nelu Tătaru, împreună cu ministrul Mediului, Costel Alexe, au vizitat locul unde urmează să fie amplasat spitalul modular, aceștia declarându-se nemulțumiți de stadiul lucrărilor.

Ministrul Sănătății a spus că această construcție este „cam întârziată”, mai ales că au trecut deja patru luni de când s-au început demersurile. De asemenea, cei doi nu au avut acces în curte, poarta fiind încuiată.

Stadiul din 21 iulie al lucrărilor la spitalul modular pentru pacienții cu COVID-19 din Iași

Contractul de achiziție a spitalului modular a fost semnat pe 21 aprilie, câștigătoarea licitației fiind compania SDI Global LLC din Turcia, valoarea contractului fiind de 13,2 milioane de euro. Acesta a fost contractat de către CJ Iași și CJ Neamț, deși inițial au fost invitate și consiliile județene de la toate județele Moldovei, iar în momentul de față se caut soluții pentru decontarea acestuia din fondurile europene puse la bătaie pentru lupta împotriva COVID-19.

Astfel, inițial spitalul mobil trebuie să ajungă pe data de 18 mai la Iași, iar instalarea urma să fie făcută în doar două săptămâni, termenele fiind amânate pe motivul carantinei din Turcia. Pe data de 15 iunie, președintele CJ Iași anunța că a depus o plângere penală la Parchet, ca urmare a faptului că trei persoane care au susținut că reprezintă instituția au mers în Turcia pentru a discuta cu șefii firmei.

„Sunt foarte multe piedici care ni se pun pentru a nu se aduce acest spital la Iaşi. Primul delegat le-a spus că nu sunt bani şi că nu vom plăti spitalul. Ulterior, s-au mai prezentat încă două persoane, recomandându-se că reprezintă CJ şi că ei decid când se vor face plăţile. Am trimis dosarul la organele abilitate. Am încredere că justiţia îşi va face treaba şi că vor fi identificate acele persoane”

Maricel Popa, președintele CJ Iași, pe 15 iunie

Dacă termenul pe care l-a înaintat președintele Consiliului Județean va rămâne definitiv, instalarea spitalului se va finaliza la 100 de la zile de la momentul în care a fost finalizată licitația, cu o întârziere de peste 70 de zile. Acesta va funcționa ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, urmând a fi avizat în acest sens de către Direcția de Sănătate Publică.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției. Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...