Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, 80 de persoane vor petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal. Un bilet costă 500 de euro și evenimentul este sold out. Casa Regală a României consideră că evenimentul este „o blasfemie”.
UPDATE: CFR Călători a anunțat luni că a reziliat contractul de închiriere a Trenului Regal pe 1 decembrie, când garnitura urma să fie scena unei petreceri cu „șpriț și lăutari” pe ruta București – Sinaia și retur.
„CFR Călători poate realiza la cerere, contra cost, prestații comerciale folosind personalul și materialul rulant propriu sau al beneficiarului. În acest sens, CFR Călători a primit o solicitare de prestări servicii pentru asigurarea remorcării și a personalului tehnic în vederea circulației garniturii Trenului Regal, pe ruta București-Sinaia și retur.
Beneficiarul, odată cu solicitarea, a prezentat toate avizele tehnice de circulație ale trenului, emise de organele abilitate. CFR Călători a notificat Beneficiarul, confortm clauzelor contractuale, asupra denunțării unilaterale a contractului”, se mai arată în comunicatul CFR.
Știrea inițială: Firma de evenimente care a organizat petrecerea a încasat în total de la 80 de persoane 40.000 de euro pentru un chef „unic” în Trenul Regal, notează Libertatea.
„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu TRENUL REGAL, pe ruta București – Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară. Este una din puținele ocazii în care Trenul Regal va fi gazda unei experințe unice”, se arată pe pagina evenimentului. Călătoria cu Trenul Regal pentru petrecerea de Ziua Națională a României ar urma să se desfășoare pe ruta Gara Băneasa – Sinaia și retur.
Casa Regală a reacționat dur la la aflarea veștii că Trenul Regal va fi folosit pentru o petrecere.
„Este, din punctul meu de vedere, o blasfemie să se facă astfel de acţiuni în Trenul Regal şi nu consider că poate fi închiriată istoria României.
Cu siguranţă, dezaprob total ceea ce se întâmplă acum, pentru că Trenul Regal l-a condus pe regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, şi acum, după cinci ani, vedem că se întâmplă astfel de evenimente”, a declarat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă, pentru Antena 3.
Citește și: Români în Mexic. O altă perspectivă despre o țară cunoscută negativ, doar din filme
Cine a închiriat Trenul Regal
Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA a închiriat Trenul Regal de 1 Decembrie, potrivit Europa Liberă. Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA este în faliment, fiind controlată de administratorul judiciar Gabriel Iorgulescu.
„Societatea Feroviară de Turism „S.F.T. – C.F.R. S.A.” – în faliment are în patrimoniu material rulant de epocă, respectiv Tren Regal, Tren Moldovița, Tren Călugăreni, Tren Dracula, locomotive cu aburi etc. (…)
Societatea nu primeşte subvenţie de la bugetul de stat, asigurându-şi veniturile exclusiv din închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, cantoane, etc) și prestații turistice cu trenurile de calatori care fac parte din materialul rulant de epocă”, a precizat Iorgulescu pentru Europe Liberă.
Acesta a mai spus că închirierea, în special a Trenului Regal, se face numai pentru evenimente „de interes cultural, stiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”.
Reprezentantul firmei susține că a discutat cu reprezentanții Casei Regale, care i-au spus că anul acesta nu va închiria trenul pentru 1 Decembrie, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!