SRI invocă lipsa de competență în cazul plagiatului lui Bode, ca să-l păstreze rector pe Adrian Ivan

Data:

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, rămâne rector la Academia SRI. După ce Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj i-a interzis pentru doi ani să mai coordoneze doctorate în cadrul acestei instituții, PRESShub a solicitat Serviciului Român de Informații să lămurească dacă Adrian Ivan își păstrează funcția de rector la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV).

SRI a invocat lipsa de compentență în această chestiune, într-un răspuns oferit la solicitarea PRESShub.

Teza lui Bode, „este profund viciată”

Teza de doctorat scrisă de actualul ministru de Interne a fost coordonată în 2018 de către Adrian Ivan, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și, din 2017, rector la Academia SRI.

În ianuarie, comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a decis că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate. Comisia UBB a precizat în hotărârea din ianuarie, care poate fi consultată AICI, că în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Ivan:

(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de
Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.
(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este
profund viciată.

Ulterior, Universitatea Babeș-Bolyai a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan la școala sa doctorală să fie preluat de un alt profesor.

Citește și: Comisia de etică a UBB despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

SRI: „Nu ne putem pronunța față de activitățile desfășurate de personalul propriu în îndeplinirea altor funcții”

„Vă comunicăm că aspectele semnalate au fost analizate prin prisma competențelor ce revin instituției noastre, însă nu ne putem pronunța față de activitățile desfășurate de personalul propriu în îndeplinirea altor funcții decât cele în care sunt încadrate, respectiv în cazul măsurilor luate de Universitatea BABEŞ – Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca cu privire la domnul Adrian Ivan, în calitate de conducător de doctorat”, a menționat SRI în răspunsul oferit PRESShub.

Citește și: EXCLUSIV Ultimul parlamentar la școala doctorală a SRI, la un pas de a doua exmatriculare. El crede ca NATO funcționează ca un serviciu secret

Serviciul Român de Informații a precizat că Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” are implementată o Strategie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat postată pe site-ul www.animv.ro, la Secțiunea Managementul calității – Regulamente, metodologii, proceduri, planuri.

„De asemenea, în ANIMV s-a derulat recent o acțiune de verificare antiplagiat a tuturor tezelor de doctorat susținute până în prezent.

Procedurile pentru ocuparea funcției de comandant/rector al ANIMV au respectat Metodologia de avizare, selecție şi recrutare pentru mandatul 2021-2025 (postată pe site-ul www.animv.ro), fiind adoptată în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu celelalte dispoziții legale în materie.

Citește și: Lucian Bode, după decizia Comisiei de etică a UBB: Voi merge înainte, în instanță

Totodată, potrivit art.212 din Legea nr.1/2011 educației naționale, rectorul poate fi demis de către senatul universitar doar în condițiile specificate prin contractul de management şi Carta universitară sau revocat din funcție de către ministrul educației naționale.

Vă asigurăm că atât mecanismele interne de verificare ale Serviciului Român de Informații, cât și cele de control parlamentar instituite de legea de organizare și funcționare a instituției vizează în permanență ca activitatea instituțională să se desfășoare strict în conformitate cu legile în vigoare, cu respectarea procedurilor și competențelor specifice”, arată SRI în răspunsul pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Adrian Ivan. INQUAM_Photos_Adel_Al-Haddad

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...