Starea copilului în Iaşi: multe mame minore; creşterea cazurilor de abuzuri sexuale

Data:

Starea copilului în România în anul 2022: unul din doi copii e supus unei forme de abuz, 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE. 

Într-un raport publicat de Asociația Salvați Copii, copiii români sunt cei mai expuși sărăciei și excluziunii sociale din întreaga Uniune Europeană, 4 din 10 copii fiind afectați de izolare socială și educațională și lipsa condițiilor de trai decent. Județul Iași este unul dintre cele mai îngrijorătoare la nivel național în ceea ce priveşte numărul de mame minore.

Ce spun psihologii ieșeni despre efectele pe termen lung ale acestor forme de excluziune socială.

Psihologii ieșeni afirmă că un copil provenit din medii socio-economice sărace, prezintă numeroși factori de risc, atât în ceea ce privește incluziunea socială și educațională, copil fiind, cât și în ceea ce privește oportunitățile și reușitele lor la vârsta adultă.

„Este bine cunoscut aspectul prin care un copil provenit dintr-o familie fără posibilități financiare nu poate avea parte de același parcurs de dezvoltare precum un copil provenit dintr-o familie cu o situație economică mai bună, pentru că primul nu va avea acces la activități sportive sau culturale, nu va avea acces la excursii sau tabere de cultivare a unui talent sau de dezvoltare a unor abilitați și competente. Un alt risc al copiilor crescuți în sărăcie este neșcolarizarea, care de multe este cauzată de părinții care opresc parcursul educational al copilului pentru că este nevoie de el la treburile casnice sau pentru că la rândul lor nu au fost școlarizați și nu văd un avantaj în a avea o educație. Fără sprijin din partea comunității, acești copiii care cresc în medii defavorizate, prezintă un risc ridicat de a rămâne la vârsta adultă în același mediu și de a transmite sărăcia și următoarelor generații.”, a explicat Miruna Drobotă, psiholog.

Abuzul sexual față de copii a crescut în 10 ani cu de la 0,5% la 3,2%.

Studiul național lansat de Salvați Copiii România în 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută. Unii adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. Față de anul 2013, atunci când s-a realizat ultima analiză de acest fel, se constată o creștere semnificativă a procentului părinților care recunosc incidența abuzului sexual asupra copilului lor, titrează ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Degustare de vin în beciurile faimoasei cârciume Bolta Rece din Iași | Ziarul de Iași

Degustare de vin în beciurile faimoasei cârciume Bolta Rece...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...