Stațiunea Băile Felix se modernizează cu bani europeni – peste 14 milioane de lei

Data:

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Băile Felix, una din stațiunile de interes național din Româia, se renovează. Aici este în desfășurare un proiect european de peste 14,4 milioane de lei care are rolul de a schimba total aspectul zonei.

Încremenită în trecut, cu zeci de vestigii care amintesc de vacanțele oamenilor muncii din comunism, stațiunea Băile Felix vrea să își recapete strălucirea. Turiștii care vin în această perioadă în stațiune sunt întâmpinați de dughene și tarabe de toate felurile, de alei sparte, de imobile lăsate în paragină, câini vagabonzi, până și chioșcuri Loto Prono mai străjuiesc aleile. Toate acestea vor dispărea până anul viitor datorită banilor europeni.

Lucrurile în ceea ce privește proiectul nu au mers însă ca la carte. Semnat în 2017, și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul „Dezvoltarea Infrastructurii Stațiunii Băile Felix – Lotusul Turismului Românesc” are o valoare de 14,42 milioane de lei, din care aproape 11 milioane bani europeni. Lucrările au început în 2019 și presupun repararea și modernizarea celor două artere de circulație, amenajarea unei parcări cu 150 de locuri, a spațiilor verzi, trotuarelor, promenadei și a unei piste de biciclete. În plus, vor fi puse trei totemuri info-turist, 123 de bănci, 15 pergole, o fântână arteziană în centrul stațiunii, plus trei fântâni arteziene pe promenadă, 17 rasteluri pentru biciclete, 15 puncte de acces wi-fi și infrastructura informatică necesară pentru supravegherea zonei cu camere video.

Conform proiectului de reamenajare şi reabilitare, lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în 23 octombrie 2020. 

Fără chioșcuri și dughene

Infrastructura nu este însă singurul lucru care trebuie modernizat. „Cea mai mare parte din lucrări se vor finaliza până pe 15 iunie. Pavajele sunt deja finalizate în proporție de 80-90%. Nu ne vom apuca de chioșcuri și tarabe, plus amenajarea centrului, pentru că este deja mare deranj cu lucrările care sunt în desfășurare. În septembrie, însă, lucrurile se vor schimba. Reabilităm Casa de cultură, expropriem chioșcurile și întubăm pârâul care trece prin stațiune. Cu proprietarii de la tarabe m-am înțeles deja. Am stabilit să rămânem așa până în toamnă să își golească stocurile. Sper să finalizăm tot până la sfârșitul anului”, a spus primarul comunei Sânmartin (de care aparține stațiunea), Cristian Laza.

În ceea ce privește cauzele care au dus la extinderea termenului de finalizare, primarul recunoaște că are o parte din vină pentru modul în care a decurs comunicarea cu firma bucureșteană, dar adaugă că lucrarea este una foarte complexă.

„A trebuit să facem două licitații, pentru proiectare și execuție, cu condiții destul de restrictive. Am avut de reabilitat 5 rețele subterane de 2,7 km, care nu au mai fost reparate din anii 70. De când firma din București a dat lucrarea sub antrepriză unei companii din județ, lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine. Sunt mulțumit de cum se muncește acum pe șantier”, povestește Laza care recunoaște că au fost făcute câteva modificări, nu foarte mari față de planul inițial: „am vrut să punem piatră cubică dar apoi, după ce am văzut că în România nu găseam ce ne trebuie, am decis să punem dale și arată foarte bine și așa”.

Baile Felix este o stațiune de interes național și internațional, parte a comunei Sânmartin din Bihor, și se află la 6 Km de Oradea și la 20 Km de Vama Borș. Aflată în câmpia Crișurilor la o altitudine de aproximativ 150 m, stațiunea are un climat continental moderat de șes, cu ierni blânde și veri temperate, cu influență mediteraniană, ideală pentru turism balnear. La dispoziția turiștilor întreg anul, stațiunea oferă condiții de relaxare, vacanță, odihnă și recuperare. Sunt numeroase hoteluri și pensiuni în Baile Felix, care dispun de baze de tratament cu băi termale, ștranduri și aqua park-uri.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Crișana în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Vasilică Ichim
Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primul tanc Leopard 2 a fost trimis deja în Ucraina. Primul pas a fost făcut de Canada

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

Cei trei de la SGG care primesc 3500 de euro/lună pentru patru ședințe

Secretariatul General al Guvernului a avut anul trecut trei...

Nicușor Dan: Este important ca noi să ne păstrăm zona istorică, pentru ca Bucureştiul să existe pe harta turistică

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, va ataca luni în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia edilului ar putea da undă verde ridicării unor blocuri între clădirile vechi.

Cum arată cel mai mic oraș din Constanța, unde preotul are ieșiri despotice în fața libertății de exprimare: Căruțe pe străzile aproape pustii, bibliotecă...

Orașul Negru Vodă din județul Constanța, desemnat oraș în urma unei campanii de “urbanizare” pe hârtie din timpul ultimilor ani ai regimului comunist, a coborât sub pragul de 5.000 de locuitori, înregistrând puțin peste 4.600 de oameni la recensământul din 1 decembrie 2021. Reporterii Info Sud-Est au vizitat localitatea pentru a vedea cum arată cel mai mic oraș din județ în 2023.