Staţiunea de Vinificaţie din Iași a aruncat 38.000 de litri de rachiu la canal şi a cerut accizele înapoi

Data:

38.000 de litri de rachiu de vin au fost aruncați la canal, la Iași, din cauza unui proces în care producătorul încearcă să recupereze de la Fisc accizele plătite în avans. Curtea de Apel urmează să ia o decizie finală, după ce Tribunalul a recunoscut doar parţial pretenţiile producătorului.

Recomandarea ca rachiul necomercializat să fie distrus a venit după un control al Camerei de Conturi efectuat în 2012.

Până atunci însă, Staţiunea de Vinificaţie din Iași era obligată la plata accizelor pentru băuturi alcoolice. Acestea au fost plătite abia în 2018, când SCDVV a achitat către bugetului de stat 1,3 milioane lei.

Din această sumă, 619.000 lei erau accizele propriu-zise, diferenţa fiind reprezentată de dobânzi şi penalităţi. Banii erau practic plătiţi degeaba, câtă vreme rachiul oricum nu putea fi comercializat, aşa că în cele din urmă a fost luată măsura distrugerii, astfel încât să se poată cere decontarea accizelor.

Aceasta cu atât mai mult cu cât analizele efectuate la un laborator acreditat arătau că băuturile nu mai corespundeau calitativ.

Citește și: Femeie din Statele Unite țepuită cu aproape 400.000 de dolari de un deținut din Penitenciarul Botoșani

La sfârşitul lunii martie a anului trecut, SCDVV a cerut restituirea celor 1,3 milioane lei. Două săptămâni mai târziu, rachiul a fost scos din beciuri, diluat cu apă în prezenţa reprezentanţilor Biroului Vamal şi deversat în reţeaua de canalizare.

În baza procesului-verbal întocmit de inspectori, Direcţia Regională a Finanţelor Publice (DRFP) a decis restituirea accizelor plătite de SCDVV. Procesul-verbal întocmit de Biroul Vamal menţiona însă doar suma de 619.000 lei, respectiv accizele, nu şi dobânzile şi penalităţile. Solicitarea SCDVV ca şi acestea să-i fie restituite a fost respinsă de DRFP. Ca urmare, Staţiunea s-a adresat instanţei.

Continuare în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...