Ștefan Bâlici candidează la președinția Ordinului Arhitecților din România, după ce a fost înlăturat dubios de la Institutul Național al Patrimoniului

Data:

Ștefan Bâlici, fostul șef de la INP, a anunțat că va candida la președinția Ordinului Arhitecților din România. El a postat pe Facebook următorul anunț:


“Nu postez des – ba chiar foarte rar. Acum o fac, pentru un anunț.

Suntem la începutul „sezonului” de alegeri în cadrul Ordinului Arhitecților din România.

Toata lumea are așteptări de la arhitecți, pe bună dreptate. Societatea, ca sistem în care arhitectul are un rol fundamental, are așteptări de la arhitecți. Și, foarte important cred, arhitecții înșiși au așteptări de la arhitecți. Cum facem să funcționăm, ca breaslă, mai bine în fața tuturor acestor așteptări?

În urmă cu câteva luni spuneam, într-un context aparte, că singura „rețetă” în care cred pentru protejarea moștenirii comune – fie ea culturală, de breaslă, comunitară, în toate valențele ei, este aceea de a lucra, cu rost, împreună. Aplicat, riguros, cu răspundere, etic.

Contextul la care fac referire a făcut vizibilă o mobilizare pe care am interpretat-o ca fiind în sprijinul unui mod de lucru, nu al unei persoane în particular, o mobilizare care m-a impresionat, dar m-a și responsabilizat în egală măsură.

Așa se face că îmi anunț azi intenția de a candida pentru președinția Ordinului Arhitecților din România. În raport cu valorile și comunitatea – sau, mai precis, comunitățile – cred că se poate construi cu folos pe mai departe pe bazele puse timp de 20 de ani în cadrul OAR, prin implicarea celor care și-au asumat sarcini și responsabilități, fie că au fost aleși în forurile de conducere ale organizației, fie că au acționat în grupurile de lucru sau ca membri ai colectivului tehnic.

Voi reveni în perioada următoare cu invitații la întâlniri și dialog pentru a dezvolta ceea ce în câteva cuvinte aș rezuma acum ca fiind un plan pentru abordarea problemelor deja cunoscute ale profesiei, dar și a problemelor severe ale momentului actual. În mod angajat. Și împreună.

Sunt motivat în această decizie de experiența variată a profesiei pe care o am – în învățământul superior, în asociații și fundații, în proiectare și, mai recent, în administrația centrală a patrimoniului cultural. Și cred că pot să contribui, dacă colegii arhitecți vor considera oportun.

Am la rândul meu așteptări de la și pentru noi, arhitecții.

M-ar onora să le găsim împreună răspunsuri.

Pentru membrii OAR mai adaug: fie că doriți să mă susțineți pe acest drum, fie că nu, vă invit să participați la Conferințele Teritoriale și să vă înscrieți – dacă nu ați făcut-o deja – ca delegați la Conferința Națională.”

Arhitectul Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum și inițiatorul Ambulanței pentru Monumente salută această decizie printr-o postare pe Facebook: „Cu siguranță, Ordinul Arhitecților din România și patrimoniul vor avea de câștigat prin candidatura lui Ştefan Bâlici pentru funcția de președinte al organizației profesionale. Intenționam să renunț la implicarea mea în grupurile de lucru dar această decizie vine ca un suflu nou și mă face să-mi doresc să continui munca începută atât în zona de patrimoniu cât și în zona rurală”, titrează SĂPTĂMÂNA ONLINE.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...