​Stelian Ion: „Cătălin Predoiu a ratat deja un jalon din PNRR”

Data:

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că Guvernul nu are dreptate când spune că toate jaloanele din PNRR au fost atinse, pentru că legea privind protecția avertizorilor de integritate, care ar transpune o directivă europeană, trebuia să fie adoptată până la 31 martie.

„Până la 31 martie, trebuia să fie adoptată și să intre în vigoare legea privind protecția avertizorilor de integritate, care trebuie să transpună o directivă europeană. Pentru ca lucrul acesta să fie posibil ar fi trebuit ca proiectul de lege să fi fost depus în timp util în parlament.

Jalonul viza intrarea în vigoare a legii, nicidecum trimiterea proiectului de lege în parlament. Așa au fost stabilite multe alte jaloane, pentru că documentul PNRR este unul pragmatic și are în vedere elemente concrete, reforme concrete, nu doar proiecte sau declarații de intenții.

Legea nu este încă adoptată pentru că ministrul Cătălin Predoiu și coaliția PSD-PNL-UDMR nu au fost în stare să se țină de respectarea termenelor din PNRR și au trimis legea în Parlament abia pe 25 martie, cu doar 6 zile înainte de expirarea termenului”, a scris Stelian Ion.

Proiectul guvernului se află la Senat, în primă cameră, nefiind emis nici măcar raportul de către Comisia juridică (B186/2022).

„Proiectul de lege privind protecția avertizorilor de integritate era deja finalizat când am plecat de la Ministerul Justiției și este de neînțeles de ce Cătălin Predoiu nu l-a transmis din timp Guvernului. O putea face în a doua zi de mandat.

Dacă voia o altă formă a legii putea să opereze rapid modificările. Ministrul Predoiu mai avea și o altă variantă de ieșire din impas, dar a respins-o de la bun început: parlamentarii USR, împreună cu liderul de grup al PNL de la Camera Deputaților, sesizând pericolul, am depus în Parlament, încă din 23 noiembrie 2021, o inițiativă legislativă pentru transpunerea directivei europene privind protecția avertizorilor de integritate (plx 573/2021).

Putea fi adoptată până la 31.03.2022 dacă Predoiu nu s-ar fi opus. Ar fi putut interveni cu unele propuneri de amendamente, dar orgoliul său a fost mai mare chiar decât miza obținerii banilor din PNRR”, susține fostul ministru al Justiției.

Stelian Ion afirmă că din cauza lui Cătălin Predoiu, România are două mari bile negre pe justiție: avizul Comisiei de la Veneția care i-a transmis ferm că nu a desființat SIIJ, ci a creat un alt mecanism cel puțin la fel de nociv și o primă ratare din PNRR.

„Din cauza lui Predoiu, riscăm nu numai infringement, ci și pierderea unor fonduri europene.În plus, nu doar că a ratat un jalon din PNRR, dar și pe fond proiectul propus de ministrul Predoiu are hibe majore și se îndepărtează de directiva europeană care trebuia transpusă, scăzând protecția avertizorilor de integritate.Jalonul viza intrarea în vigoare a legii, nicidecum trimiterea proiectului de lege în parlament”, mai explică fostul ministru USR.

Citește și: Armata rusă a atacat trei orașe din estul și centrul Ucrainei

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...