Una dintre cele mai controversate investiţii finanţate cu fonduri europene în Bihor, cea pentru amenajarea unui ştrand termal în oraşul Marghita, îşi confirmă eticheta de proiect eşuat.
După ce s-a tocat peste un milion de euro din finanţări nerambursabile pentru realizarea lui, parcul balnear a rămas pustiu şi inaccesibil, pentru că în continuare are carenţe şi defecţiuni. În plus, firma care îl administrează, a Consiliului Local Marghita, e înglodată în datorii şi ar putea intra în faliment. O dovadă elocventă despre cât de „gospodari” au fost cei care au condus oraşul şi ştrandul.
În 2012, BIHOREANUL dezvăluia modul incredibil în care primarul de atunci al Marghitei, PDL-istul Dorel Talpoş, minţise autorităţile de la Bucureşti privind reuşita proiectului de amenajare a unui ştrand termal în oraş.
Printr-un proiect finanţat de UE şi Ministerul Dezvoltării, Marghita a atras o finanţare de 1,4 milioane euro pentru un parc balnear cu două bazine, la marginea oraşului.
În hârtii, investiţia a fost finalizată de Marconst, o firmă de casă a UDMR Bihor, în toamna anului 2010, dar în realitate ştrandul era nefuncţional. Erori au fost încă din proiect, care nu a prevăzut reţele de canalizare, filtre în bazine şi pompe pentru recircularea apei termale, dotări ce cresc serios costurile. De parcă nu era destul, finisajele au fost făcute în batjocură, iar terenurile de sport şi locurile de joacă nici măcar n-au fost amenajate, aşa cum impunea proiectul.
Citește articolul integral în Bihoreanul