Imigranții din Asia fac capitala României din ce în ce mai multiculturală

Data:

spot_img

Imigranții din Asia fac capitala României din ce în ce mai multiculturală și ar putea oferi o soluție la criza demografică a țării, potrivit unui studiu. Până în prezent, imigrația nu a fost o problemă politică, dar acest lucru s-ar putea schimba odată cu cele patru alegeri programate pentru 2024, scrie Emerging Europe.

Comandă mâncare în capitala României, București, în aceste zile, și probabilitatea este ca pizza, burgerul sau taco-ul să îți fie adus la ușă de un imigrant din Asia de Sud, fie că este vorba de India, Sri Lanka sau Bangladesh.

Citește și Șeful BMW critică decizia UE de a interzice motoarele cu benzină și motorină

Românii sunt prietenoși

În afara mall-urilor din oraș, grupuri de imigranți se adună pentru a schimba povești în timp ce așteaptă următoarea comandă. Puțini localnici clipesc și, cel puțin la suprafață, există puține prejudecăți față de noii sosiți, care cred că reputația României de țară primitoare este bine întemeiată.

„Toată lumea este prietenoasă”, spune Viran, din Sri Lanka, care a sosit în capitala României în noiembrie 2022. „Nu am avut probleme până acum, iar bacșișurile sunt bune. Asta înseamnă că mă plac, nu?”

Atunci când o anchetă a unui ziar local, Libertatea, a dezvăluit la începutul acestui an că unii imigranți erau tratați prost de către agențiile care îi aduc din Asia, a existat un val larg de simpatie publică, cu furie îndreptată împotriva agențiilor, scrie Economedia.

Cum recuperea România forța de muncă

Timp de trei decenii, România a avut o „hemoragie” de oameni. Populația țării a atins un vârf de 23,5 milioane de locuitori în 1990, scăzând la puțin peste 19 milioane de locuitori în momentul ultimului recensământ, în 2022.

Având în vedere că se crede că milioane de persoane trăiesc în afara țării, păstrând în același timp o legătură cu România, numărul real de persoane care trăiesc în țară ar putea fi considerabil mai mic.

Pe 30 august, însă, Institutul Român de Statistică (INS) a dezvăluit că populația țării a crescut în 2022, cu puțin peste 9.000 de persoane. INS pune acest lucru pe seama faptului că numărul de imigranți a depășit numărul de persoane care părăsesc țara: o premieră din 1990 încoace.

Nevoia de muncitori a țării este evidentă în numărul de permise eliberate în fiecare an. În 2017, doar 3.000 de permise de muncă au fost alocate cetățenilor din afara UE. Acest număr a crescut acum la 100.000 în fiecare an și se pare că va crește în continuare. Continuarea în Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

TNB: Noutăți de toamnă

La început de septembrie Teatrul Național „I.L.Caragiale” a deschis,...

190 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

190 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de...

Nicușor Dan a câștigat definitiv procesul cu ANI

Nicușor Dan a câștigat definitiv procesul cu ANI, după...

Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei 

Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat de Consiliul...