Studiu sociologic: Unul din zece români consideră că romii sunt principalii responsabili de răspândirea coronavirusului

Data:

În luna iunie a acestui an, Fundația Agenția „Împreună” a decis să realizeze, împreună cu IRES, un studiu sociologic, din dorința de a vedea în ce măsură pandemia de coronavirus a accentuat clivajul dintre minoritari și majoritari.

Concluziile studiului sunt de-a dreptul înfiorătoare: 70% dintre români nu au încredere în romi, iar în pandemie, distanța dintre „noi” (cei buni, care respectăm regulile) și „ei” (cei răi, care nu le respectă) a crescut simțitor. Interesant este că percepția românilor pe timpul pandemiei a fost aceea că responsabili de apariția și propagarea virusului în România sunt romii și diaspora. În plus, doar unul din zece români și-ar dori ca un rom să-i fie rudă, potrivit acestui studiu.

Sociologul Gelu Duminică, contactat de PressHub, susține că acest studiu relevă un fapt mai grav decât rasismul în sine, și anume acela că românii nici măcar nu înțeleg corect conceptul de discriminare, pentru că în cadrul unui același sondaj ei spun că romii au prea multe drepturi în România, dar că sunt o categorie discriminată. În continuare, principalele atribute cu care romii sunt caracterizați de majoritari sunt cele de hoți și de infractori.

„A fi rom nu înseamnă a fi doar aparținătorul unei categorii etnice, ci înseamnă marginal… Înseamnă ăla, infractorul. Și veți vedea în studiu că primele cuvinte care vin în mintea românilor atunci când sunt întrebați despre romi. Pe de altă parte, sunt niște paradoxuri. Romii au prea multe drepturi în România, dar nu ar mai trebui să trăiască în România. Asta spun cei care au răspuns în cadrul studiului. Pe de cealaltă parte, romii sunt o categorie discriminată în România. Asta înseamnă că noi nu știm ce înseamnă discriminarea, în primul rând.”, ne-a declarat sociologul.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că unul dintre grupurile etnice care au întâmpinat multiple dificultăți în lunile pandemiei sunt romii. 11% dintre romi nu aveau niciun venit în 2018, nîn timp ce 24% dintre romi aveau sub 700 RON venit lunar/ gospodărie, iar 26% dintre romi au venituri ocazionale sau sezoniere (comparativ cu 3% dintre români); 36% dintre romi locuiesc în gospodării cu peste 5 persoane în locuințe cu suprafețe mai mici, 19% dintre romi locuind în suprafețe mai mici de 25mp2. Tocmai de aceea, izolarea socială a fost o reală imposibilitate pentru unii, iar 68% dintre romi nu au nici măcar apă caldă în locuințe.

Din studiu rezultă că romii și diaspora sunt grupurile în care românii au cea mai mică încredere.

În ceea ce privește distanța socială, romii sunt agreați pentru a locui în România (35%), ceea ce nu implică neapărat o interacțiune directă cu aceștia. Cu cât nivelul de interacțiune crește, cu atât aceștia devin mai puțin dezirabili. Doar 1 din 10 români și-ar dori ca o persoană de etnie romă să îi fie rudă, iar 2 din 10 români și-ar dori ca un rom să le fie prieten. 1 din 10 români consideră că romii sunt principalul grup responsabil pentru răspândirea coronavirusului în România.

Discursul îndreptat împotriva romilor în lunile martie-mai 2020 a crescut din perspectiva a 30% dintre români. Jumătate dintre români consideră că acesta a rămas la fel. Percepția asupra acestor discursuri este din nou extrem de subiectivă și este influențată de percepția generală asupra romilor. 1 din 5 români a conștientizat existența discursului negativ la adresa romilor din perioada pandemiei de coronavirus.

Românii au remarcat acest discurs negativ în special la televizor (52%) și pe stradă (47%). Rețelele de socializare și alte site-uri de pe internet ocupă locul al 3-lea în mediul de transmitere a discursului negativ la adresa romilor.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related