Subvenția partidelor din România a crescut de 17 ori, dar transparența e la cote foarte joase

Data:

Partidele primesc alocă anual o subvenție foarte mare de la buget, dar pe care nu o utilizează integral. Banii cheltuiți au fost de sub 50%, dar sumele rămase rămân în vistieria de partid. La finalul lui 2021, în conturile partidelor au rămas 122 milioane de lei (24.4 milioane de euro).

Pretextul pentru ca subvenția partidelor să rămână an de an la un nivel ridicat, peste 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro), a fost că formațiunile politice nu pot să fie destabilizate financiar și au nevoie de predictibilitate.

Justificarea pică, însă, dacă ne uităm la banii cheltuiți de partide în 2021, nici jumătate din suma încasată. Raportul subvenție, adică bani publici, versus cotizație, banii dați de membri, este de aproape 10:1. La 10 lei încasați de la stat, partidele strâng din cotizații 1 leu. Raportul se poate debalansa și mai mult în 2021, deoarece nu a fost unul electoral, iar cotizațiile s-au strâns mai greu.

Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org

Citește și: Partidele ascund pe ce cheltuie banii publici și nu răspund solicitărilor în baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: