SURSE CNN: Ambasada SUA din Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea personalului din Ucraina

Data:

Ambasada SUA din Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea personalului neesențial și a familiilor acestuia, relatează CNN.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că nu are nimic de anunțat la acest moment, adăugând doar că „efectuăm o planificare riguroasă de urgență, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat, însă, pentru CNN că Statele Unite au informat Ucraina că este „probabil să înceapă evacuarea încă de săptămâna viitoare” a familiilor diplomaților din ambasada de la Kiev.

Citește și: Cum s-a războit președintele interimar al CSM cu judecătorii decorați de un stat străin

Președintele Volodimir Zelensky ar fi discutat cu secretarul de stat Antony Blinken despre această chestiune și i-ar fi transmis că dacă Statele Unite ar face un pas atât de dramatic ar fi o „reacție excesivă”.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că instituția nu va comenta discuțiile private, adăugând că deciziile privind personalul de peste hotare se bazează pe un singur criteriu: siguranța și securitatea americanilor.

Solicitarea ambasadei marchează o escaladare față de relatările din decembrie, conform cărora SUA lucrau la o planificare pentru evacuarea de urgență a americanilor din Ucraina, deoarece Rusia a continuat să grupeze trupe în apropierea graniței și să trezească temeri cu privire la o nouă invazie.

Cea mai recentă evaluare a informațiilor de la Ministerului ucrainean al Apărării, împărtășită cu CNN în această săptămână, a arătat că Rusia a desfășurat până acum peste 127.000 de soldați în regiune.

Citește și: 3 motive pentru care generalii români au doctorate și cei din NATO nu

Avertisment de călătorie pentru Ucraina

Departamentul de Stat a emis deja cel mai înalt nivel de avertizare de călătorie pentru Ucraina, spunându-le americanilor să nu călătorească în această țară și să fie la curent cu informațiile privind acțiunile Rusia în regiune

„Dacă există o decizie de a ne schimba postura în ceea ce privește diplomații americani și familiile acestora, cetățenii americani nu ar trebui să anticipeze că vor exista evacuări sponsorizate de guvernul SUA. În prezent, zboruri comerciale sunt disponibile pentru a sprijini plecările”, a menționat purtătorul de cuvânt.

Oficialii americani încă nu știu care sunt planurile președintelui rus Vladimir Putin sau dacă a decis măcar să invadeze Ucraina. Dar unii oficiali care au văzut informațiile spun că există dovezi că Rusia intenționează să încerce inclusiv să atace Kievul și să răstoarne guvernul, după cum a raportat anterior CNN.

Desfășurarea de forțe din Belarus, de luni, a fost considerată de mulți oficiali americani și analiști militari ruși ca fiind deosebit de amenințătoare.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Israelul a anulat ofensiva anunțată împotriva Iranului. Ce sfat a primit din partea SUA?

Israelul a anulat ofensiva anunțată împotriva Iranului. Ce sfat...

Noul oraș-magnet al României

Noul oraș-magnet al României se află în Banat, Timișoara...

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și...

Descoperire revoluționară: superantibioticul

Descoperire revoluționară: superantibioticul sau medicamentul care poate ucide orice...