SUSȚINE PRESShub. Ce este formularul 177, noua facilitate de sponsorizare oferită de statul român

Data:

Statul român a introdus începând cu acest an o nouă facilitate prin care societățile comerciale pot face donații către organizațiile neguvernamentale – formularul 177.

Microîntreprinderile depun 2 declarații pentru ultimul trimestru fiscal al anului și efectuează plata impozitului rezultat conform calculelor. Dacă nu au utilizat în mod integral suma pe care aveau dreptul să o utilizeze în scop de sponsorizare/mecenat/burse private, societățile comerciale pot depune formularul 177, prin care nominalizează entitățile beneficiare ale sumelor/diferențelor de sume, iar ANAF se ocupă de redirecționarea banilor în termen de 45 de zile de la depunerea formularului.

Pe tot parcursul anului, ONG-urile vor primi în continuare donații și sponsorizări

Contribuabilii pot dispune redirecţionarea sumelor pentru donații și sponsorizare în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv a declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV. 

Dispozițiile Legii nr.322/2021 pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal se aplică inclusiv pentru redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului 2021. 

În vederea aplicării noilor dispoziții legale, mai sus menționate, a fost emis Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.1679/2022 prin care au fost aprobate procedura de redirecţionare a impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum și modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a unor formulare (Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, Notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor).

Această facilitate nu afectează în niciun fel mecanismul de direcționare a sumelor din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizări/mecenat/burse private în baza contractelor încheiate în cursul anului, potrivit dispozițiilor legale din anii anteriori, care rămân aplicabile”, a transmis ANAF.

Ce înseamnă formularul 177?

Formularul 177 este o procedură nou introdusă în lege.

Cererea privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (formular 177) trebuie depusă la organul fiscal întrucât redirecționarea se face din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderii deja plătit la bugetul de stat. Ca urmare, organul fiscal trebuie să redirecționeze sumele de la bugetul de stat către entitățile beneficiare.

Termenul pentru soluționarea Cererilor privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor este de 45 de zile de la depunere, întrucât potrivit art.77 alin.(1) din Codul de procedură fiscală „cererile depuse de către contribuabil/plătitor la organul fiscal se soluţionează de către acesta în termen de 45 de zile de la înregistrare.”

Redirecţionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizarea entităţilor persoane juridice fără scop lucrativ (ONG-uri), inclusiv a unităţilor de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris la data plăţii sumei respective de către organul fiscal în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Pentru contribuabilii care, la data depunerii cererii, nu au stinse debitele reprezentând impozitul pe profit, respectiv impozitul pe venitul microîntreprinderilor, termenul de soluționare începe să curgă de la data stingerii debitului.

Ce trebuie să faci pentru a completa formularul 177

PRESShub România este deținut de către Fundația „Freedom House Inc” – Filiala București. Dacă vrei să susții jurnalismul de calitate marca PRESShub, trebuie să urmezi următorii pași:

  • Descarcă declarația în format PDF (de aici).
  • Bifează căsuța „Plătitor de impozit pe profit” sau „Plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, în funcție de categoria în care se încadrează societatea ta.
  • Completează datele companiei tale.
  • Calculează suma maximă aferentă anului 2021 pe care firma ta o poate redirecționa, potrivit legii.
  • Dacă ai făcut deja o sponsorizare în anul 2021, scrie suma respectivă. Dacă nu, scrie cifra zero.
  • Poți oferi ca sponsorizare nouă diferența dintre sumele de mai sus. Banii au ajuns deja la stat când ai plătit impozitul pe 2021 sau pe ultimul trimestru din 2021. Prin depunerea acestui formular, doar ceri statului să direcționeze un procent din impozit către Fundația „Freedom House Inc” – Filiala București, editorul PRESShub.
  • Completează datele Fundației „Freedom House Inc” – Filiala București (ți le putem oferi la telefon 031.425.05.83 sau dacă ne contactezi la adresa mihaela.balaban [at] freedomhouse.ro.
  •  Validează formularul.
  • Descarcă, completează și semnează contractul de sponsorizare și trimite-l la adresa mihaela.balaban [at] freedomhouse.ro. Noi ți-l vom trimite înapoi, de asemenea semnat de reprezentantul Fundației „Freedom House Inc” – Filiala București.

În termen de 45 de zile de la depunerea Formularului 177, ANAF va prelucra cererea și va efectua plata către Fundația „Freedom House Inc” – Filiala București.

Pentru mai multe detalii și pachetele de beneficii pentru sponsori, contactați-ne la mihaela.balaban [at] freedomhouse.ro

Vezi și alte metode prin care ne poți susține:

 Redirecționează 20% din impozitul pe profit

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venituri


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...