Telenovela de la ANCPI continuă. Premierul Ciucă a cedat în fața UDMR și a prelungit controlul la instituție

Data:

UPDATE: DNA a început percheziții la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, potrivit surselor PressHUB.

________________

Scandalul de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a trecut la o nouă etapă după ce conducerea instituției a refuzat să semneze concluziile raportului Corpului de control al primului ministru.

Potrivit unor surse din instituție, raportul de verificare este nefavorabil directoarei Rákosi-Seiwarth Ildikó.

Presshub a relatat că aceasta, în ultimul timp, a stat la biroul de la București o singură zi pe lună, dar și-a încasat salariul integral. Rakosi, susținută de UDMR, s-a plâns șefului de partid, Kelemen Hunor, care a solicitat o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.

După discuții, de dragul stabilității coaliției de guvernare, Ciucă ar fi cerut șefului Corpului de control să prelungească verificările la ANCPI până la data de 31 mai și să schimbe radical concluziile raportului, în sensul de a o păstra în funcție pe Ildiko Rakosi.

În acest timp, directoarea Rakosi și-a mai angajat un consilier personal, al treilea, un anume Adrian Nica.

Ce este ANCPI

Atmosfera în Agenție este extrem de tensionată, deoarece nimeni nu știe cine conduce ANCPI, în condițiile în care directoarea vine de la Miercurea Ciuc la București o dată pe lună. Agenția este instituție strategică a statului, care înregistrează și deține baza de date privind evidența tuturor proprietăților imobile începând cu terenuri și terminând cu ultimul apartament.

Președintele Ildiko Rakosi a fost numită în funcție în luna aprilie 2021 prin decizie a primului ministru. Salariul șefului ANCPI este de aproape 12.000 de lei pe lună, la care se adaugă câteva mii de lei ca președinte al Consiliului de Administrație al Agenției.

Control finalizat

În februarie 2022 a fost sesizat Corpul de Control al primului ministru pentru a face verificări privind activitatea șefei Rakosi. 

Totul a pornit de la nemulțumirile directorilor Agenției din teritoriu. Ei, deși locuiesc și muncesc în județele din țară sunt plătiți direct de la București, de către ANCPI Central, șefii de oficii județene fiind în subordinea unui director general adjunct al instituției. Acest lucru se întâmplă doar în cazul directorilor, ceilalți angajați ai OCPI din teritoriu fiind plătiți de oficiile județene.

Astfel, șefii din teritoriu sunt controlați politic de la București.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. La OCPI Buzau,registratoarea șefă Stănilă Violeta,împreună cu un comisar șef de poliție Andrei Vicențiu și cu promisorul cumpărător al imobilului meu,au pus la cale o schemă imobiliară să-mi poată lua apartamentul.Deși am cerut controale administrative,directorul ANCPI nu a luat nicio măsură până azi.Acum văd că nu prea stă pe la serviciu,deși-i remunerată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și...

Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de medicamente

Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de...

Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul comun al...