Avertismentul lui Dacian Cioloș către Biroul Național al USR, că demisionează dacă nu îi vor fi aprobate reformele, ar fi enervat pe liderii useriști din tabără Barna, potrivit surselor PressHUB.
Dacian Cioloș a anunțat joi conducerea USR reunită în Biroul Național că propune un program de președinte ce conține mai multe schimbări radicale și a cerut un vot pentru programul său până luni.
Președintele Uniunii Salvați România ar fi avertizat că în cazul în care Biroul Național îi va respinge programul, va demisiona din funcția de președinte al partidului.
„Da, este adevărat, sunt tensiuni la vârful USR. Provocate de cel care trebuia să unească partidul. Să negocieze. Să medieze”, a fost replica dată de Radu Mihail, liderul grupului USR de la Senat pe un grup intern al partidului.
Acesta ar fi scris că ceilalți lideri ai formațiunii nu au apreciat „șantajul” lui Dacian Cioloș.
„Președintele USR, Dacian Cioloș, amenință pe nepusă masă că își dă demisia dacă conducerea USR nu îi oferă puteri depline și discreționare. Pune un document în față BN și amenință cu <<ori faceți ca mine, ori plec>>.
Am mai trăit un episod asemănător, în 2017, când chiar fondatorul partidului a procedat la fel.
USR este un partid democratic, nu un partid al unui singur om. Cu structuri alese democratic, cu <<checks and balances>>.
Demisia unui președinte este un eveniment regretabil și sper ca Dacian Cioloș să nu își pună în aplicare amenințarea. Renunțarea unui partid ca USR la mecanismele sale democratice interne este un eveniment mult mai tragic, este moartea acestui partid”, a scris Radu Mihail, în mesajul intern obținut de PressHUB.
Senatorul, considerat parte din tabăra fostului președinte Dan Barna, a afirmat că USR a mai pierdut un președinte prin demisie, dar ar fi ieșit întărit.
„În USR, șantajul și ultimatumul nu functionează. O știm de la episodul Nicușor Dan. Vom merge mai departe. USR este despre dorința de a reconstrui și moderniza România. Nu despre un om”, a scris Radu Mihail.
Nu este singurul mesaj dur împotriva lui Dacian Cioloș. Pe grupurile interne de comunicare sunt și alți membri care și-au exprimat nemulțumirea. Chiar și Dan Barna și-ar fi manifestat iritarea.
Șansele lui Dacian Cioloș ca programul său de reforme să fie votat până luni în Biroul Național sunt minime, potrivit informațiilor PressHUB. Biroul Național este controlat de tabăra lui Dan Barna.
De altfel, tensiunile dintre cele două tabere sunt constante și se manifestă mai ales pe aceste grupuri interne ale formațiunii.
Dacă actualul președinte își va duce avertismentul până la capăt, cel mai probabil noul președinte interimar ar urma să fie Cătălin Drulă.
„Sunt șanse 99% ca interimarul să fie preluat de Drulă”, au declarat surse PressHUB.
Citește și: Începe balul: PNL ia în calcul să-i ceară demisia ministrului PSD al Muncii [SURSE]
Ce vrea Dacian Cioloș
Actualul președinte al USR a propus, în programul său de reforme, pregătirea unui guvern alternativ („din umbră”) pentru anul 2024, program de guvernare, echipă de politici publice și o nouă abordare în comunicare, astfel încât până la alegeri partidul să fie recunoscut ca principala forță de opoziție capabilă să își asume și să exercite guvernarea, potrivit G4Media.
Dacian Cioloș ar dori deschiderea partidului către societate și mediul de afaceri.
„Îmi asum inițierea unor acțiuni care să ne aducă într-un contact structurat cu societatea civilă și cu mediul de afaceri, precum și revenirea <<în stradă>>, organizarea unor dezbateri naționale pentru reconectarea la nevoile cetățenilor.
Îmi asum constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic.
Aceeași comisie va lucra în prealabil cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere”, propune Dacian Cioloș.
Liderul actual al USR propune și reorganizarea departamentelor interne ale partidului, prin reorganizarea Secretariatului General USR (funcția de Secretar General va fi reevaluată și scoasă la concurs), moratoriu pe toate acțiunile de excludere pe motiv de „delict de opinie”, oprirea imediată a tuturor proceselor de excludere și de acuzare a colegilor de partid de trădare sau insubordonare. Delictul de opinie trebuie eliminat din comportamentul partidului nostru.
„Transparentizare completă a modului de funcționare a organelor partidului, începând cu activitatea Biroului Național, care trebuie să-și facă publice dezbaterile, concluziile si deciziile.
Modificarea Statutului partidului. Voi propune un calendar de declanșare a unui congres extraordinar și voi propune ca modificarea statutului să ia în considerare vot proporțional pe liste pentru toate organele colegiale (BL, BJ, BN) și limitarea funcțiilor la maximum două pentru un membru”, a mai propus Dacian Cioloș.