vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăRecomandateTeodor Meleșcanu susține că, în calitate de șef SIE, avea informații că...

Teodor Meleșcanu susține că, în calitate de șef SIE, avea informații că Victor Ponta nu poate câștiga prezidențialele din 2014 și i-a spus să nu candideze. Legea interzice angajaților SIE să facă politică

Teodor Meleșcanu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, a declarat, duminică seară, la emisiunea moderată de Denise Rifai la Kanal D, că în calitate de șef al serviciului secret extern avea informații conform cărora Victor Ponta urma să piardă alegerile prezidențiale din 2014 și că l-a sfătuit pe acesta că ”nu e bine” să candideze pentru că ”nu poate câștiga”.

Conform informațiilor publicate pe pagina oficială a SIE și a Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (nr.1 din 6 ianuarie 1998) personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora.

În timpul celor 40 de întrebări pe care le presupune formatul emisiunii, moderatoarea a adus în discuție episodul Victor Ponta care a fost acuzat de fostul președinte Traian Băsescu pentru că ar fi fost agent acoperit în perioada 1997-2001. Întrebat fiind dacă s-a folosit de șefia SIE ca să ”îi șteargă urmele” lui Victor Ponta, Teodor Meleșcanu a spus, printre altele, că descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală și că i-a scris trei scrisori lui Băsescu pentru a-i explica acest lucru:

  • ”Nu, pentru că dacă e vorba de agenți sub acoperire, nu-i cunosc, nu le știu numele și nu știu cine sunt. Potrivit legii, descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală. I-am făcut lui Traian Băsescu o scrisoare în care i-am prezentat toate prevederile legale. Cei acoperiți nu-i știe nimeni, decât o persoane care i-au luat în primire. Altfel ar fi o mascaradă cu ceea ce înseamnă agenții acoperiți. Dânsul mi-a răspuns, am mai trimit o a doua scrisoare cu elementele astea despre modul de funcționare a serviciului, a mai cerut încă o dată, deci scrisoarea a treia, trei scrisori am trimis, ultima dată am fost personal cu ea și i-am zis că dacă sunt probleme demisia e pe masă”.

Teodor Meleșcanu a fost întrebat ulterior dacă relația de prietenie cu Ilie Sârbu l-a determinat să fie apropiat de Victor Ponta (ginerele lui Ilie Sârbu, n.red.) sau ”a avut ordin din partea structurii de informații să îl protejeze pe Ponta”? ”Este Victor Ponta ofițer acoperit?”, a mai întrebat moderatorul.

Articolul complet poate fi citit în G4 MEDIA.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE