TIFF For Ukraine. Acces liber, proiecții speciale, muzică și campanii de donații pentru comunitatea ucraineană, la Festivalul Internațional de Film de la Cluj-Napoca

Data:

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania anunță TIFF For Ukraine, o inițiativă specială care va fi dedicată comunității, dar și cineaștilor ucraineni.

Programul festivalului de anul acesta, care va avea loc în perioada 17 – 26 iunie, la Cluj-Napoca, va include filme create de regizori din Ucraina. Printre ele se numără Reflection (2021), în regia lui Valentyn Vasyanovych, care spune povestea lui Serhiy, un chirurg ucrainean capturat de forțele rusești în zona de conflict din estul țării, unde este expus la toate ororile războiului. Eliberat, el încearcă să își reia viața obișnuită, alături de familie, dar de multe ori acest lucru se dovedește imposibil. Filmul a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de la Veneția în 2021.

O proiecție specială va avea și Rhino (2021), în regia lui Oleg Sentsov. Filmul urmărește viața unui tânăr delicvent care urcă în ierarhia mafiei ucrainene din anii ’90. Cu un trecut violent, el găsește însă o șansă să se îndrepte. Rhino a făcut parte din selecția unor festivaluri de film precum Veneția sau Varșovia.

Oleg Sentsov a fost arestat în 2014 după ce a protestat împotriva anexării Crimeei de către Rusia și condamnat la 20 de ani de închisoare de către un tribunal rus în august 2015, sub acuzația de complot terorist. O campanie pentru eliberarea lui a fost susținută de Academia Europeană de Film, Amnesty International, Parlamentul European, dar și de regizori precum Ken Loach, Pedro Almodóvar sau Agnieszka Holland, care au trimis o scrisoare autorităților ruse pentru eliberarea lui. La 7 septembrie 2019, Sentsov a fost eliberat într-un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Potrivit organizatorilor, ca parte din EducaTIFF, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, vor avea loc proiecții de filme cu subtitrări în limba ucraineană. În plus, pe baza unui act de identitate, cetățenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piața Unirii.

Citește și: VIDEO Dezastrul din Mariupol: tancurile rusești trag direct în blocurile care au mai rămas în picioare

Evenimentele speciale se extind și în afara sălii de cinema: muzicieni ucraineni vor susține concerte pe toată durata TIFF2022, iar una dintre zilele festivalului va fi dedicată mâncării și preparatelor tradiționale.

„Cultura a jucat mereu un rol esențial în a deschide noi punți de comunicare, iar TIFF reflectă de ani de zile prezentul, așa cum se întâmplă. Pentru cea de-a 21-a ediție a festivalului am decis să punem în focus nu doar cineaștii ucraineni și vocile lor puternice, dar să transmitem și miilor de refugiați ucraineni o invitație de a lua parte la TIFF. Acesta este răspunsul nostru în fața absurdului care definește orice război, credem mai mult ca oricând în puterea filmului, a culturii și a dialogului de a aduce oamenii împreună”, spune Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Spectatorii și invitații festivalului vor fi încurajați să susțină industria de film ucraineană printr-o campanie de donații SMS. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industrie cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam.

Programul complet și detalii despre TIFF For Ukraine vor fi anunțate curând pe paginile oficiale ale festivalului.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Citește și: Putin bombardează în Ucraina tocmai orașele cu etnici ruși, unde opțiunea pro-NATO era cea mai slabă

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Peste 50 de muzicieni vor concerta în patru locuri emblematice, la Timişoara Jazz Festival

După doi ani de pauză, Timișoara Jazz Festival revine...

Dan Dungaciu a câștigat șefia unui institut al Academiei Române, după ce a concurat singur. De două ori

Academicianul Dan Dungaciu conduce din 2011 Institutului de Științe...

Liceul „Postelnicu Elena” din ținutul autonom ISJ Argeș: Binomul toxic

Atunci când cineva constată o abatere de la normă...