O întâlnire a inteligenței românești de pretutindeni la Timișoara

Data:

spot_img

Pe lângă statutul de Capitală Culturală Europeană pe care îl deține anul acesta și care a umplut orașul de evenimente, Timișoara va fi, pentru patru zile, și o capitală a lumii academice românești de pretutindeni. Peste 1000 de invitați din diaspora și din România participă, începând de luni, 10 aprilie 2023, la cea de-a cincea ediție a Conferinței „Smart Diaspora”.

Este a doua oară când evenimentul are loc la Timișoara, după cea din 2016 și după ce primele trei (2008, 2010 și 2012) au fost găzduite la București. Iar invitat special anul acesta este Jean-Marie Lehn, laureat francez al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987, profesor la Universitatea din Strasbourg și membru de onoare al Academiei Române.

Citește și Timișoara 2023 | Fotografii ale femeilor din perioada Belle Epoque, expuse la Muzeul Național al Banatului

Conferințele și atelierele de idei din programul pregătit de Alianța Timișoara Universitară, o platformă de colaborare academică ce reunește patru dintre instituțiile de studii superioare din oraș, acoperă, între multe altele, variate domenii ale științelor aplicate și inovației, educație, economie, guvernanță și performanță instituțională, orașe inteligente, antreprenoriat, alimentație sau medicină.

Despre cultură, în anul capitalei culturale europene

Abordarea conferințelor pare orientată pe exploatarea interdisciplinarității. Un astfel de workshop va fi dedicat antreprenoriatului cultural iar scopul lui, explicat pentru DW chiar de coordonatorul acestei dezbateri, violistul româno-elvețian Ladislau Cristian Andriș, timişorean la origine, care si-a efectuat studiile în Occident iar în prezent pendulează între Elveţia şi oraşul natal, unde predă la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest (UVT), fiind totodată şi director artistic al Romanian Chamber Orchestra, este „de a realiza un transfer de cunoștințe între participanții din diasporă și cei din țară.

Ne propunem generarea unor proiecte culturale deosebite și preluarea antreprenoriatului cultural în cadrul instituțiilor de învățământ superior din țară”, titrează Deutsche Welle.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...

Poșta Română va închide treptat toate oficiile deținute | Banatul Azi

Poșta Română anunță că va închide treptat toate oficiile...

Rolul sindicatelor în societatea românească | Oglinda de Azi

Rolul sindicatelor în societatea românească. Sindicatele continuă să joace...

Lucrări de modernizare pe DN73. Termenul de execuție este august 2025 | Argeșul Online

Lucrări de modernizare pe DN73. Termenul de execuție este...