Tinerii din România pot călători gratis în UE, chiar dacă nu sunt studenți

Data:

spot_img

Prin programul Erasmus Youth Exchange, românii cu vârste între 13 şi 30 de ani pot participa, gratuit, la tabere tematice, pentru a se instrui în antreprenoriat, gastronomie, ecologie sau drepturi civice

În proiectele Erasmus Youth Exchange, tinerii învață să lucreze în echipă, dar și că prietenia nu are graniţe. De pildă, bihorenii plecați la începutul lunii august în Ungaria (foto) au învățat, alături de colegi de generaţie din alte ţări, ce impact au deșeurile asupra mediului și cât de important este să recicleze și să folosească cât mai puțin plastic

Schimburi de experienţă

Eşti elev sau student şi ţi se pare că totul este prea formal la școală? Ai vrea să te perfecţionezi, dar în alt mod? Nu ai bani pentru vacanțe în străinătate, dar ţi-ar plăcea să călătorești cât mai mult? Ești indecis cu privire la ce vei face în viitor? Poţi găsi răspunsuri la aceste întrebări prin proiectele Erasmus Youth Exchange.

Mai multe asociaţii din Bihor le oferă tinerilor cu vârste între 13 şi 30 de ani ocazia să participe la schimburi de experienţă în Macedonia, Polonia, Italia, Lituania ori Ungaria, pentru care drumul, cazarea și mâncarea sunt asigurate. Partea cea mai atractivă este că, în afară de vârstă, nu există alte criterii de selecție!

Buget record

Uniunea Europeană finanțează programul Erasmus Youth Exchange sau mai simplu, Erasmus +, pe o perioadă de șase ani. Cel mai recent, la începutul anului 2021, eurodeputații au adoptat un buget record, valabil până în 2027, de peste 28 miliarde de euro, comparativ cu 14,7 miliarde de euro în programul anterior.

Toți acești bani sunt investiți în proiecte realizate de ONG-uri din UE sau parteneri din țări precum Turcia, prin care participanții învață să lucreze în echipă, să aprecieze fiecare cultură și să afle lucruri noi despre o temă de actualitate prin metode nonformale: ateliere de lucru, exerciții, dezbateri, jocuri de rol sau activități în aer liber.

Fiecare proiect are o „rețetă” anume: grupuri din câteva țări europene (între 16 și 60 de persoane) se adună într-un loc stabilit de organizatori, unde urmează un program despre siguranța pe internet, antreprenoriat, drepturile minorităților sexuale etc. Doritorii nu au nevoie decât de… bani de buzunar! Cazarea, mâncarea și transportul sunt asigurate.

Citește și: 7.000 de dolari, pentru un bilet de avion. Bărbații ruși fug de mobilizarea lui Putin

Doar să vrei

Un astfel de stagiu durează între 5 şi 21 de zile și fiecare grup trebuie să aibă obligatoriu un lider, adică o persoană de peste 18 ani care a mai participat în trecut la cel puțin două proiecte.

Tinerii trebuie doar să ia legătura cu organizațiile care le derulează și, dacă s-au convins că vor să participe, să semneze un contract prin care se angajează să respecte cerinţele din proiecte. Nu există nicio taxă de înscriere.  

În Bihor există mai multe astfel de asociații, printre ele numărându-se Asociația Erhangja (Vocea Ierului) din Săcueni ori Association of Intercultural Communities (Asociația Comunităților Interculturale) din Oradea.

Educație non-formală

După ce ajung în „tabere”, participanții sunt amestecați în echipe cu colegi din alte țări, pentru a se împrieteni, dar nu oricum, ci prin joacă…

„Cel mai folosit joc de cunoaștere presupune să se adune toţi într-un cerc. De exemplu: sunt 30 de tineri, primul trebuie să își spună numele și un semn care îl definește, cum ar fi să tragă cu ochiul, apoi cel de lângă el își va spune la rândul său numele și își va face semnul și va trebui să îl imite și pe al celui din urmă. Cel de-al 30-lea va trebui să spună toate cele 29 de nume dinaintea lui și să facă toate celelalte semne”, explică Alexandru Gyöngy (foto), președintele Asociației Comunităților Interculturale.

Un alt joc, menit să-i înveţe pe participanţi cuvinte în limbi străine, presupune ca fiecare participant să dea „Bună dimineața” în limba maternă.

Totodată, tinerii din fiecare țară trebuie să organizeze o „seară interculturală”, în care le prezintă celorlalți tradițiile, legendele, obiceiurile, jocurile, dar și cele mai importante personalități din țara lor. Seara se încheie, evident, cu degustarea celor mai gustoase preparate tradiționale.

Învață să devină adulți

Tinerii bihoreni care au participat la asemenea proiecte spun că experienţa le-a fost folositoare. „În total, am fost la șase proiecte Erasmus+, în Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia. Cel mai mult mi-a plăcut în cel la care am participat în 2016 la Budapesta, unde am învățat cum să ne dezvoltăm propriile afaceri, dar și cum să îmbinăm asta cu Social Media.

Ne-au adus mai multe persoane care fac asta, printre care și o femeie ce administra site-urile mai multor companii și ținea legătura cu clienții. Fiecare am „furat” ideile care ne-au plăcut”, spune orădeanca Adina Pop, care între timp a împlinit 31 de ani, deci a depășit vârsta de participare.  

Alții au observat că în proiectele din timpul pandemiei participanții au colaborat mai bine împreună. „Chiar dacă am purtat măști la activități, am simțit că era o chimie puternică între noi. Când aveam activități pe echipe, eram extrem de implicați cu toții și încercam să ne descoperim unii pe alții. Desigur că a fost și o provocare, mai ales în 2020, după starea de urgență.

Nu știam cum va evolua situația pandemică și dacă vom intra sau nu în carantină la întoarcerea în țara de origine. Dar într-un final n-a fost vorba de așa ceva”, povestește Adam Csiki, de 21 de ani, care a participat până acum la nu mai puțin de 15 proiecte Eramus +.

Citește și: Cât îi trebuie Primăriei Galaţi să modernizeze, cu bani europeni, 3 locuri de joacă

Atât de aproape

Pe lângă informațiile noi pe care le adună, un alt mare câştig este că tinerii îşi fac prieteni pe tot continentul. „Am participat până acum la 18 proiecte și fiecare mi-a plăcut. Pe lângă faptul că mi-am îmbunătățit engleza, mi-am făcut mulți prieteni.

Acum, dacă vreau să merg în Finlanda, Grecia sau Lituania, nu trebuie decât să le scriu prietenilor de acolo cu care am ținut legătura și să facem un tur al orașului lor”, spune Brigitte Levai (foto), o orădeancă în vârstă de 23 de ani.

Anul acesta organizațiile din Bihor și-au încheiat proiectele, majoritatea fiind pe perioada sezonului estival, dar se pregătesc pentru anul viitor.

Până acum, Erhangja a încheiat un parteneriat cu o asociație din Italia, pentru un proiect dedicat protecției mediului, și un altul în Lituania, despre efectele negative ale drogurilor. La rându-i, Asociația Comunităților Interculturale din Oradea are parteneriate cu ONG-uri din Ungaria, Italia, Polonia, Macedonia, Slovenia și Lituania, astfel că tinerii interesaţi să cunoască aceste țări pot să-şi facă planuri de călătorie. Datele exacte în care se vor desfășura proiectele nu au fost încă stabilite, urmând să fie anunțate pe site-urile organizaţiilor și pe rețelele de socializare.

După cum se vede, oferte sunt destule, iar asociațiile răspund în timp scurt pe toate platformele de socializare. Așa că, dacă ai între 13 și 30 de ani, îndrăzneşte să-ţi faci viaţa mai diversă!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Madalina Sim
Madalina Sim
Mădălina Sim este reporter la Bihoreanul, publicație din Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...