Traficanții de persoane vânează femeile din Ucraina care s-au refugiat în România

Data:

Rețelele de trafic de persoane din România și Ucraina s-au activat în încercarea de a racola sau chiar răpi fetele și femeile singure ucrainence care fug de război peste graniță, avertizează sociologul Gelu Duminică, președintele Asociației Împreună.

„În ultimele zile, peste 50.000 de femei (și copii) din Ucraina au ajuns în România și alte sute de mii sunt așteptate să vină în perioada următoare.

Vulnerabile și secătuite de putere, cele care fug din calea războiului primesc, cu recunoștință, sprijin din partea românilor simpli care sunt gata să-și împartă puținul pe care-l au cu cei care sunt în necaz.

În încercarea de a-i face să se simtă acasă, mii de români și-au pus casa la dispoziție casa și masa unor familii de refugiați. Numai că printre ei, sunt și unii români care nu au în minte umanitatea”, a avertizat Gelu Duminică.

Citește și: CEDO a stabilit că judecătorii care discută pe grupurile de Facebook nu fac politică

Profesorul a dezvăluit că în cadrul discuțiilor pe care colegii săi le-au avut cu organizațiile membre ale rețelei de ONG-uri împotriva traficului de persoane „Împreună împotriva traficului de persoane”, le-au fost aduse în atenția cazurile unor femei din Ucraina care au ajuns în România susținute de rețelele de trafic de persoane și care erau preluate, de la graniță, de membrii rețelelor de la noi din țară sub umbrela „solidarității”.

„Multe dintre fete vor ajunge, în viitorul apropiat, sclave sexuale undeva prin Europa de Vest. Ținând cont de forța rețelelor de trafic din România și Ucraina, țări care sunt în topurile clasamentelor care țin evidența victimelor traficului de persoane, nu ar trebui să ne mire.

Este imperios necesar ca statul român să coordoneze eficient toate demersurile de sprijin pe care cetățenii români le oferă, astfel încât acestea să fie cât mai eficiente și să nu ascundă forme de sclavie modernă”, a menționat Gelu Duminică.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă să cedeze | DW

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă...

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...