Traficul de persoane, problemă critică pentru România

Data:

18 octombrie este Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, un fenomen care face ravagii în România. Potrivit ultimului raport al Departamentului de Stat al SUA, România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului de persoane și este principalul rezervor din Europa pentru victimele traficului sexual și pentru exploatare prin muncă.

Cu un sistem al asistenței sociale afectat grav de pandemia de coronavirus și de subfinanțare, România are dificultăți majore în combaterea fenomenului căruia Uniunea Europeană i-a dedicat o zi specială.

Conform tendințelor actuale identificate în Raportul publicat recent de Uniunea Europeană privitor la traficul de persoane, numărul copiilor români exploatați a crescut de 10 ori în ultimii 2 ani de raportare.

Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, România rămâne pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, în țara noastră fenomenul traficului de persoane fiind cel mai accentuat din Europa, comparabil doar cu situația din Irlanda sau Belarus. În categoria 3, cea mai problematică din raportul Departamentului de Stat, se află țări precum Rusia, China sau Cuba.

Pentru a aborda principalele provocări cu care România se confruntă în prevenirea și combaterea traficului de persoane sau protejarea supraviețuitorilor acestui fenomen, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) organizează în această săptămână ediția a VII-a a conferinței „Împreună împotriva traficului de persoane: Provocări ale României în lupta împotriva traficului de persoane”. Conferința este organizată în cadrul proiectului STOP-AT și va avea loc vineri, 22 octombrie 2021, în format online.

Eradicarea traficului de persoane, în contextul pandemic actual, este imposibilă fără o cooperare europeană puternică în materie penală, cu o abordare integrată și cuprinzătoare. Prevenirea traficului de minori rămâne, de departe, una dintre principalele provocări cu care România se confruntă astăzi.

La dezbatere vor participa magistrați și avocați, ofițeri de poliție, inspectori de muncă, psihologi, asistenți sociali, funcționari publici, medici, cercetători și profesori, reprezentanți ai ONG-urilor, precum și diplomați străini în România. Participanții la conferință sunt rugați să se pre-înregistreze, completând formularul online până pe 21 octombrie 2021 pentru a primi link de accesare a evenimentului și să solicite diplomă de participare dacă este necesar.

Agenda evenimentului:

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Comunicatul este publicat în cadrul proiectului STOP-AT (Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic), proiect derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, G4Media, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Româniaprogram finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. […] Evenimentul marchează cea de-a 15-a ediție a Zilei Anti-trafic în UE și atrage atenția asupra faptului că eradicarea traficului de persoane, în contextul pandemic actual, este imposibilă fără o cooperare europeană puternică în materie penală, cu o abordare integrată și cuprinzătoare. Prevenirea traficului de minori rămâne, de departe, una dintre principalele provocări cu care România se confruntă astăzi. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...