Transportul elevilor la Stâlpeni, o realitate care încurajează absenteismul și abandonul școlar

Data:

Comuna Stâlpeni, cu un număr semnificativ de elevi și școli, se confruntă cu o problemă care afectează direct accesul la educație al tinerei generații. Conform Legii Educației Naționale, transportul școlar ar trebui să fie gratuit pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Cu toate acestea, în Stâlpeni, această prevedere legală nu este respectată, și elevilor, conform informațiilor pe care le avem, li se cere să plătească câte 5 lei/zi pentru a ajunge la școală.

Contextul local arată că Primăria Stâlpeni nu a dispus niciodată de un microbuz propriu pentru a asigura transportul școlar, și chiar dacă a solicitat sprijinul Consiliului Județean Argeș pentru a primi microbuze școlare și a participat la selecția de a fi dotată cu mijloace de transport prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cererile au fost respinse. În schimb, primăria a încheiat anii trecuți un contract de transport școlar cu o firmă din localitatea Mioveni.

Citește și: Compania Gabriel Resources cere României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari, dublu față de suma inițială

Situația actuală a transportului școlar în Stâlpeni este alarmantă, dacă operatorul privat de transport școlar solicită elevilor suma de 5 lei/zi pentru a-i transporta la și de la școală. Această taxă nu este decontată, așa cum specifică legea, ci este suportată de familiile elevilor. Aceleași surse afirmă că, în anii anteriori, s-a întâmplat ca această sumă să fie retrasă din bursele primite de elevi, astfel încât să acopere costurile de transport ale operatorului privat. Consecința acestor practici incorecte nu poate fi decât creșterea ratei de absenteism și de abandon școlar în comuna Stâlpeni.

Legea Educației Naționale, la articolul 84, alineatul (1^3), este clară în privința drepturilor elevilor la transport gratuit către și de la școală atunci când nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, sat sau comună. Ordonanța 50 din 16 iunie 2021 a introdus prevederi suplimentare pentru asigurarea decontării costurilor de transport, inclusiv pentru elevii cazați la internat sau în gazdă și pentru cei care se deplasează la distanțe mai mari de 50 km.

Continuare în Gazeta de Stâlpeni!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează | Monitorul de Botoșani

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează asupra faptului...