Trecutul unui președinte. Notele către Securitate ale lui Traian Băsescu

Data:

La Înalta Curte a început recursul în care Traian Băsescu vrea desființată decizia prin care a fost declarat colaborator al Securității. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus la dosar mai multe note informative atribuite fostului demnitar.

Procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început vineri, 5 noiembrie, cu o amânare de trei luni, până pe 25 februarie. Acest lucru survine la aproape doi ani după ce, instanța inferioară, Curtea de Apel București, a pronunțat hotărârea care îl vizează pe Traian Băsescu. Abia în vara anului trecut dosarul a ajuns la Instanța Supremă. Aici, speța a așteptat mai bine de un an.

Între timp lucrurile se pot complica. O sursă din CNSAS a declarat pentru Europa Liberă că soarta procesului în care este implicat Traian Băsescu ar putea fi afectată și de o decizie a Curții Constituționale dispusă într-un alt caz, cel al guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Curtea Constituțională (CCR) ar trebui să se pronunțe în 23 noiembrie în privința constituționalității definiției colaboratorului Securității, dar și în privința felului în care a fost modificată în 2019 legea de funcționare a CNSAS. Mugur Isărescu, prin avocatul său, a făcut respectiva contestație la CCR în cadrul propriului proces în care este acuzat că ar fi fost colaborator al Securității cu numele conspirativ „Manole”.

Tot ca un element comun, Valeriu Stoica, avocatul lui Mugur Isărescu, s-a alăturat și echipei de avocați care îl reprezintă pe Traian Băsescu la Înalta Curte.

O colaborare din primul an de facultate

În recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privindu-l pe Traian Băsescu, CNSAS a depus documente care nu au făcut parte din probatoriul pe care s-a bazat prima decizie, din instanța de fond.

Europa Liberă România a obținut acces la dosarul aflat acum pe rol și vă prezintă câteva dintre notele informative atribuite fostului șef de stat. Traian Băsescu nu le-a contestat autenticitatea în fața judecătorilor și a refuzat să discute cu reporterii noștri despre acest subiect.

Potrivit cercetătorilor de la CNSAS, primul nume de sursă al lui Traian Băsescu este „Petrov”. E din perioada în care studia la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Un prim document în acest sens e datat 7 decembrie 1972, adică din primul an de facultate.

Articolul complet poate fi citit pe EUROPA LIBERĂ.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

EXCLUSIVE: Censorship, manipulations and lies. „The Secretary of State is discrediting himself!”

Just days ago, a European Parliament Petition (PETI) delegation...

Șoc la TV-ul propagandă al lui Putin: „Trebuie să alegem pe altcineva, nu pe Putin”

Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe...

Descoperire revoluționară în lupta cu autismul

Cercetătorii israelieni au descoperit legături între substanțele chimice, cu...