Trei asociaţii ale magistraţilor arată că ministrul Predoiu desconsideră dreptul procurorilor şi judecătorilor la asociere

Data:

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justițiearată că ministrul justiției desconsideră dreptul judecătorilor și procurorilor la asociere și la formare profesională continuă.

Cele trei asociaţii profesionale critică declarațiile ministrului justiției Cătălin Predoiu, declaraţii făcute în cadrul unui interviu acordat portalului juridice.ro „Aș întreba pe fiecare magistrat care participă la conferințe, ține cursuri, dă interviuri, emite comunicate, câte dosare a soluționat în ziua respectivă sau când recuperează acel timp pentru munca pe dosare concrete de justiție”, a afirmat Predoiu.

„Prin această declarație, ministrul justiției desconsideră dreptul magistraților la asociere, dar și dreptul judecătorilor și procurorilor la formare profesională continuă, jignind fără niciun fel de temei un întreg corp profesional și pe reprezentanții acestuia în cadrul asociațiilor profesionale”, arată cele trei asociaţii.

Fără valori comune

Semnatarii mai susţin că atitudinea lui Predoiu a fost determinată de faptul că aceste trei asociaţii au refuzat dialogul cu ministrul justiţiei, un „om politic cu care nu împărtășesc niciun fel de valori comune”. „O astfel de mentalitate desuetă (cum o califică însuși emitentul declarațiilor) este specifică unor perioade pe care le credeam demult apuse, nu poate fi acceptată  și confirmă întru totul refuzul exprimat de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție de a purta orice fel de discuții cu un om politic cu care nu împărtășesc niciun fel de valori comune”, se arată în comunicatul magistraţilor.

Activitate neremunerată

Ei mai precizează că toată activitatea asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor este benevolă, neremunerată, realizată exclusiv în afara sarcinilor de serviciu, prin eforturi imense. „Prin asemenea demersuri au fost obținute dezlegări ale unor probleme esențiale ale sistemului judiciar, prin hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene, avizele Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, precum și rapoartele GRECO, esențiale pentru statul de drept în România, dar pe care ministrul justiției refuză să le ia în considerare.  

Intimidaţi de IJ

De asemenea, o parte dintre magistrații care au luptat în ultimii ani pentru independența justiției și principiile statului de drept s-au trezit cercetați disciplinar și chiar propuși pentru suspendare din funcție de Inspecția Judiciară pentru presupuse convorbiri private sau, după caz, comunicate ori interviuri publice, ceea ce face ca atitudinea actualului ministru al justiției să ridice și mai mult nivelul de îngrijorare cu privire la modul in care se va putea asigura în viitor respectarea regulilor minimale ale unui stat democratic cu privire la exercitarea activă a intereselor profesionale în cadrul asociațiilor, astfel cum este susținută de rapoartele Comisiei Europene și de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în documentul citat.

Asociaţiile amintite mai arată că potrivit Avizului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni nr. 23 (2020) că „Dreptul de asociere nu este doar în interesul judecătorului. În ceea ce privește judecătorii, acest drept este în interesul întregului sistem judiciar şi că primul obiectiv al asociației de judecători – cel de a asigura și de a apăra independența sistemului judiciar – include, printre altele, apărarea judecătorilor și a sistemului judiciar în fața oricăror încălcări ale independenței”.

În plus, „politicienii nu ar trebui să încerce să influențeze judecătorii sau asociațiile acestora pentru a sprijini interesele partidelor politice, prin amenințări, acuzații nejustificate sau campanii media, prin asigurarea unor promovări profesionale sau beneficii pentru conducerea sau membrii asociației sau prin orice alte mijloace”, se mai arată în comunicatul celor trei asociaţii ale magistraţilor.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...