Trei asociații ale magistraților cer desființarea SIIJ „fără a invoca false motive și fără a apela la strategii de tergiversare”

Data:

Magistrații din cele trei asociații critică încercările politicienilor de a redenumi Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și arată că orice structură de acest fel este incompatibilă cu rigorile statului de drept.

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România, Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție arată că „orice încercare de redenumire a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), inclusiv prin translatarea sa în cadrul Parchetului General sub forma unei direcții, așa cum s-a mai afirmat în mai multe rânduri, precum și renașterea unei astfel de structuri, sub orice formă, sunt la fel de nocive. Principial, orice unitate centralizată și specializată care ar putea ancheta magistrații este incompatibilă cu cerințele statului de drept”, arată semnatarii într-un comunicat de presă.

Dialogul ca pretext

Asociațiile susțin că orice întârziere de la realizarea obiectivelor asumate de către Guvern prin memorandumul din ianuarie 2021 „este lipsită de un motiv justificat, iar tergiversarea desființării SIIJ și transmiterea cauzelor la parchetele cărora le revenea competența de soluționare înainte de înființarea Secției este inacceptabilă.

În acest cadru, chemarea formală la dialog fără a ține cont de niciuna din cerințele și recomandările formulate de instituțiile europene la care chiar Statul român a apelat pentru clarificarea pașilor pe care trebuie să îi urmeze în adoptarea Legii de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu pare a conține, în esență, nicio intenție pentru comunicare, apărând ca simplă strategie de menținere în viață a unei entități fără vreo realizare concretă, care a întârziat instrumentarea cauzelor de corupție la nivel înalt și care riscă să afecteze aceste cauze”, se mai arată în apelul celor trei organizații ale magistraților.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related