Trei asociații ale magistraților cer Guvernului și CSM să aștepte avizul de la Veneția înainte de desființarea SIIJ

Data:

spot_img

Trei asociații ale magistraților solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Guvernului să amâne avizarea, respectiv adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția.

„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție: Solicităm Consiliului Superior al Magistraturii și Guvernului României să amâne avizarea respectiv adoptarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția” se aartă într-un apel public semnat de cele trei asociații.

Comisia de la Veneția a fost sesizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei referitor la noul proiect de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, urmând a publica Avizul nr. 1079/2022 în luna martie 2022.

Citește și: CSM a cerut și Predoiu a acceptat ca magistrații să-și aleagă anchetatorii

Obligații europene, ignorate

Potrivit art.11 din Constituția României, Statul român „se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern” (…) Prin urmare, în vederea respectării obligațiilor Statului român ca membru al Consiliul Europei, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii și Guvernului României să amâne avizarea respectiv adoptarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția”, se mai arată în scrisoarea deschiisă a celor trei asociații.

CSM are pe ordinea de zi votarea noului președinte al instituției dar și pentru avizarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ.

Citește și: 6 întrebări pentru ministrul Justiției despre desființarea SIIJ: Dacă DNA și DIICOT fac abuzuri, de ce nu sunt prezentate clar?

Doleanțele DNA

Desființarea SIIJ a provocat dezbateri aprinse, fiind organizate două runde de consultări publice cu asociațiile magistraților și reprezentanții societății civile. Ministerul Justiției a făcut publice minutele celor două ședințe în care s-au adus argumente pro și contra acestui proiect de lege.

Astfel, Mădălina Scarlat, procuror șef adjunct al DNA a arătat că „nu se înţelege şi nu rezultă, din expunerea de motive şi din text, argumentele juridice sau de altă natură pentru care DNA şi DIICOT, parchete specializate, sunt excluse de la a face urmărire penală cu privire la magistraţi” și „DNA a avut peste 118 magistraţi condamnaţi, numărul achitărilor mult redus şi o medie de 11 magistraţi condamnaţi pe an. Ceea ce înseamnă că SIIJ ar fi trebuit să aibă în jur de 30 de magistraţi condamnaţi în ultimii 3 ani, ceea ce nu s-a întâmplat”, a arătat Scarlat.

În plus, modalitatea de desemnare a procurorilor, respectiv desemnarea de către Plenul CSM nu este în conformitate cu principiile de drept şi nici oportună, deoarece „judecătorii nu pot decide cu privire la cariera procurorilor. De principiu, se doreşte separarea carierelor, astfel încât soluţia propusă este nepotrivită, fiind păstrată forma în vigoare cu privire la acest aspect”, a mai arătat procurorul DNA.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

Capitularea lui Predoiu de dragul avizului

În ciuda acestor argumente, după ședință în Comisia Legislație a CSM, președintele interimar Bogdan Mateescu a trimis către minister o serie de amendamente care au fost acceptate rapid de către ministrul Cătălin Predoiu.

Astfel, procurorii noii Secţii Speciale nu vor mai fi selectaţi de procurorii generali ai parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai parchetelor Curţilor de Apel, cum era în varianta iniţială propusă de ministerul Justiţiei, ci de către plenul CSM. Aceste concesii au fost făcute pentru a obține aviz pozitiv pe proiectul de lege de desființare a SIIJ, în ciuda faptului că avizul CSM este consultativ.

Avizul CSM este esențial pentru ministrul justiției ca proiectul să treacă rapid de parlament. „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”, a declarat ministrul Justiției Cătălin Predoiu în dezbaterile privind desființarea SIIJ.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Negrilă de la Olt, lăsat fără atribuții după ce a fost pus sub acuzare

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Indexul Statului de Drept. Poziția ocupată de România în clasamentul mondial

Indexul Statului de Drept. Poziția ocupată de România în...

Dosarul lui Uncheașu, „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara a clasat un...