Trei asociații ale magistraților refuză invitația la dezbateri făcută de ministrul Predoiu

Data:

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR), Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) și Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) refuză orice fel de întâlnire propusă de ministrul justiției de a participa la o pentru a discuta „aspecte privind îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul justiției”.

Cele trei asociații arată că independența justiției nu se negociază și că „o astfel de întâlnire este cu totul inutilă, cât timp pașii de urmat pentru respectarea rapoartelor Comisiei Europene, hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021, avizelor Comisiei de la Veneția, rapoartelor GRECO și avizelor Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, respectiv Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni sunt extrem de clari, proiectele de lege rezultate din dezbaterile cu asociațiile magistraților și consultarea publică cu societatea civilă fiind publicate de Ministerul Justiției cu mult timp în urmă, la 26 martie 2021”.

Magistrații din cele trei asociații îi reproșează ministrului Cătălin Predoiu faptul că „este cel care a propus, în luna februarie 2020, un proiect de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție însoțit de așa-numite „garanții” asupra cărora Comisia de la Veneția și-a prezentat îngrijorarea severă, arătând că sunt contrare Constituției României și statului de drept”.

Lipsa valorilor comune

În plus, AFJR, AMASP și AIJ remarcă faptul că este obligatoriu ca participanții la dialog să împărtășească valori comune, să accepte reguli și principii echivalente. „Avizul Comisiei de la Veneția a dovedit ceea ce peste 1100 de magistrați transmiteau public în luna februarie 2021 și anume faptul că magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate.

„O parte dintre acești magistrați s-au trezit imediat cercetați disciplinar și chiar propuși pentru suspendare din funcție de Inspecția Judiciară pentru presupuse convorbiri private, fapt incompatibil cu regulile minimale ale statului de drept, și sunt în continuare hărțuiți, fără ca actualul ministru al justiției să ia vreodată public atitudine în raport de aceste împrejurări”, mai arată cele trei asociații.

Jumătăți de adevăr

O altă nemulțumire a judecătorilor și procurorilor este că, în privința desființării SIIJ, ministrul justiției a invocat în fața Comisiei Europene existența unor opinii divergente în sistemul judiciar, „omițând să arate că peste 90% din adunările generale ale tuturor instanțelor și parchetelor din România au respins crearea unei asemenea secții sau au solicitat desființarea sa, în multiple rânduri în ultimii ani, în acord cu absolut toate recomandările organizațiilor internaționale relevante.

Faptul că o minoritate susține o altă soluție tehnică este o împrejurare firească în orice democrație constituțională, însă lipsa unui consens între asociațiile profesionale nu justifică nici blocarea oricărei reforme și nici o amânare sine die a modificărilor necesare, folosind un astfel de context”, se arată în comunicatul celor trei asociații.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cinci companii de pariuri și țigări electronice au dominat piața publicității din online în 2023

Cinci companii de pariuri și țigări electronice au dominat...

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare spital din Moldova

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare...

Doamna Trandafir de la Iaşi: învăţătoare model, de 35 de ani în satul natal

Doamna Trandafir de la Iaşi: învăţătoare model, de 35...

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...