Trei lideri liberali din Argeș, urmăriți penal de DNA. Miuțescu, Tofan și Mitrofan sunt cercetaţi pentru ”folosirea influenţei”

Data:

Liderul PNL Argeş, Adrian Miuţescu, viceprimarul liberal al Piteştiului, Gelu Tofan şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene de partid, Cristian Mitrofan, sunt urmăriți penal împreună cu Ovidiu Chiru, comisar superior la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş, de către Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit unui comunicat a DNA, cei trei lideri liberali sunt cercetaţi pentru ”folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”.

Miuțescu, cercetat pentru opt infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii

Anchetatorii spun că Miuţescu şi-ar fi folosit influenţa ca preşedinte al PNL Argeş pe lângă şeful Protecţiei Consumatorului pentru a pune în funcţie un şef la CJPC Argeş.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de următorii:
MIUŢESCU GHEORGHE ADRIAN, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Argeş a unui partid şi deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii a opt infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

TOFAN GELU, preşedinte al Organizaţiei Piteşti a unui partid şi viceprimar al municipiului Piteşti, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

MITROFAN CRISTIAN, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a unui partid, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

CHIRU OVIDIU, comisar superior la Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş, pentru instigare la una dintre infracţiunile reţinute în sarcina primului menţionat” se arată în comunicatul DNA.

Faptele de anul acesta vizate de procurori

În ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă de existenţă a infracţiunilor precizate.

În perioada aprilie – iulie 2021, suspectul Miuţescu Gheorghe Adrian, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurg din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar şi a unei alte persoane în funcţii de conducere la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş. Aceasta, în condiţiile în care postul vizat de Chiru Ovidiu fusese ocupat prin concurs de o altă persoană.

Potrivit DNA, „în aceeaşi manieră, Miuţescu Gheorghe Adrian ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcţie de conducere la Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia şi de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploieşti la Piteşti.

În perioada iulie-august 2021, suspectul Miuţescu Gheorghe Adrian şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurg din funcţia menţionată în mod direct pe lângă un înalt demnitar pentru menţinerea/numirea în funcţiile de inspectori şcolari şi directori de şcoli a unor persoane agreate de partid, aceste influenţe fiind exercitate şi la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş”, după cum se mai arată în comunicat.

În 2020, Miuțescu ar fi procedat la fel în alte instituții


Miuţescu ar fi procedat similar, în cursul lunii februarie 2020, precum şi în lunile aprilie şi august 2021, pe lângă conducerea Companiei Naţionale Poşta Română în scopul angajării unei persoane la această instituţie, respectiv a numirii unei alte persoane într-o funcţie de conducere la nivel judeţean.

„În perioada iulie – august 2021, suspectul Tofan Gelu şi Mitrofan Cristian şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurg din funcţiile ocupate in partid, pe lângă persoane din Inspectoratul Şcolar Argeş, în scopul menţinerii unei anumite persoane în funcţia de inspector şcolar sau în scopul numirii aceleiaşi persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum şi pentru numirea în funcţia de directori de şcoli a unor persoane agreate de partid’, se mai arată în documentul citată

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai precizează comunicatul.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“