TU, să taci! Natalia Intotero ne-a lăsat cu abuzatorii

Data:

Ne-am strâns 30 de organizații, mai puțin obediente sistemului, care militează pentru apărarea copiilor abandonați, și am răspuns invitației adresate de Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, la o discuție despre problemele sistemului de protecție a copilului.

Vă mărturisesc că mă așteptam la un dialog, constructiv, respectuos și deschis. Din păcate, evenimentul ne-a arătat că aceste așteptări erau complet neîndreptățite.

Sistemul e ticălos!

Dezamăgitor și alarmant, într-un mod adesea nedemn pentru o reprezentantă a guvernului, doamna Intotero a întârziat 30 de minute la întâlnirea cu societatea civilă, iar comportamentul ei a fost departe de ceea ce am fi așteptat.

S-a manifestat, în mod neadecvat, ca o dirigintă de clasa a noua, impunând tăcerea celor care voiau să aducă în discuție problemele reale cu care se confruntă organizațiile ce militează pentru drepturile și protecția copilului.

Cu toate că reprezentanții societății civile au așteptat această întâlnire tocmai pentru a descrie situația din teren și pentru a găsi soluții comune, doamna ministru s-a simțit detașată și nepăsătoare.

Citește și: Șefa uneia dintre companiile statului care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia, arestată la domiciul. Bugetara cu 3 locuințe de un milion de euro

În mai multe rânduri, a îndemnat participanții să tacă, neglijând complet vocea și experiența acestora în domeniu.

Această atitudine dezinteresată față de problemele actuale, dar și în fața abuzurilor din trecut, demonstrează o totală lipsă de empatie și respect față de cei care încearcă să schimbe lucrurile în bine în sistemul de protecție a copilului.

Dar insulta nu se oprește aici.

Doamna Intotero a concluzionat că societatea civilă nu are voie să facă vizite în centre sau să monitorizeze abuzurile asupra copiilor, invocând GDPR.

A nega accesul și supravegherea organizațiilor care militează pentru bunăstarea copiilor este inacceptabil.

Argumentația ministerului că protecția datelor personale justifică imposibilitatea societății civile de a acționa în acest domeniu este un simplu mijloc pentru a împiedica transparența și pentru a acoperi eventualele abuzuri ce pot avea loc în centrele de protecție a copiilor.

Iar cea mai mare insultă la adresa societății civile a venit prin lăsarea acesteia pe mâna abuzatorilor – către Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, reprezentantă de Elena Tudor (de 20 de ani în sistem) și Gorunescu Nicolae (de 20 de ani în sistem).

Citește și: Filmul exploziilor de la Crevedia. Au avut loc pentru că doi șoferi au mutat gazul în cisterne

Această atitudine arată o indolență și o lipsă de voință de a rezolva problemele cu care se confruntă copiii vulnerabili din România.

Am întrebat societatea civilă cu privire la experiența trăită la întâlnirea cu doamna ministru Natalia Intotero, citez:

Atitudinea ministrei vis a vis de mine a fost mai degrabă din zona celor care abuzează decât din zona unui om care luptă pentru protejarea copiilor…

Am venit din toate colțurile țării, a durut-o la 11 metri pe «mica sirenă» de noi.

Pe scurt «o bătaie de joc». A mimat că este interesată de subiect și când a observat că subiectul o depășește ne-a lăsat de izbeliște. O lipsă toată de respect.

Păi a încercat o tehnică abilă de diversiune făcută și de servicii prin decredibilizarea mea, a organizației și a grupului, iar mai apoi a lăsat lupul paznic la oi, mai precis pe Elena Tudor.”

Societatea civilă este o parte esențială a democrației și trebuie sprijinită și respectată pentru contribuția sa la construirea unei societăți mai drepte și mai echitabile.

Abordarea disprețuitoare a doamnei Natalia Intotero față de aceste organizații este inacceptabilă și nu poate fi trecută cu vederea.

Este necesar ca guvernul să își asume faptul că societatea civilă joacă un rol vital în îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului.

Cel mai important, reprezentanții guvernului trebuie să înțeleagă că nu pot ignora pe societatea civilă, ci trebuie să se implice într-un dialog constructiv, în care să se lucreze împreună pentru a proteja drepturile și bunăstarea copiilor noștri.

Nu putem accepta ca vocile celor care își dedică timpul și eforturile pentru a sprijini și proteja copiii să fie înăbușite și ignorate.

Citește și: Uriașa avere a primarului din Caracal: 2 case, 11 apartamente, 8 terenuri, sute de mii de euro în conturi

Este timpul ca doamna Natalia Intotero și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse să asculte cu atenție și să acționeze pentru a rezolva problemele reale din sistemele de protecție a copilului.

Este nevoie de un parteneriat autentic și de respect reciproc între guvern și societatea civilă, pentru a asigura un viitor mai bun pentru copiii noștri.

Haideți să nu mai tăcem, să ne facem auziți, să ne unim forțele și să luptăm împreună pentru schimbare!

Doamna Intotero, dumneavoastră ar trebui să tăceți și să ascultați, pentru că societatea civilă are multe de spus și este momentul ca această voce să fie auzită și luată în considerare!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți. Conduce acum organizația Vocea Copiilor Abandonați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Extrema dreaptă, oficial sub controlul serviciilor statului. Se întâmplă în Germania

Planuri privind expulzarea celor considerați insuficient de germani. Vechi...

Populismul şi obsesiile extremiste | Puterea a Cincea

Populismul şi obsesiile extremiste par să renască, după o...

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri gratuite | Revista22

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri...

Iohannis și hoții de 1 milion de euro

Iohannis și hoții de 1 milion de euro. Nu...