marți, 24 mai 2022
AcasăÎn lumeUcraina: Rusia aproape a terminat concentrarea de forțe de lângă graniță

Ucraina: Rusia aproape a terminat concentrarea de forțe de lângă graniță

Kievul avertizează că Rusia „aproape a finalizat” concentrarea de forțe armate ce ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva Ucrainei, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment. Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării – obținută în exclusivitate de CNN – Rusia are în prezent peste 127.000 de soldați în regiune.

„Efectivul complet al grupului terestru RF AF (Forțele Armate ale Federației Ruse) în regiunea Ucrainei — (este) de peste 106.000 de persoane. Împreună cu componenta maritimă și aeriană, numărul total de personal este de peste 127.000 de militari”, se arată în document.

Evaluarea a calificat situația drept „dificilă” și a precizat că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Acțiunile Rusiei au, de asemenea, „scopul de a limita capacitățile Statelor Unite”, se arată în evaluare, „de a asigura securitatea pe continentul european”.

Evaluarea vine după ce trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, menite să detensioneze criza, nu au reușit să producă o rezoluție săptămâna trecută.

Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat miercurea trecută că nu este clar dacă Moscova intenționează să folosească discuțiile ca pretext pentru a susține că diplomația nu poate funcționa.

Miercurea aceasta, secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev, a spus că această concentrarea de trupe îi permite lui Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid.

„Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, vorbind despre o „situație extrem de periculoasă”.

Muniție, rachete, spitale de campanie, unități de comunicații

Serviciile de informații militare ucrainene au spus că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și estice la granița sa vestică „în mod permanent”.

La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a adus „muniție de rezervă, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul HOTNEWS.RO.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE