UE a adoptat în sfârșit al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia: embargo parțial pe petrol, noi bănci scoase din SWIFT, interzicerea unor noi canale de propagandă

Data:

Consiliul UE a adoptat vineri al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat al instituției. Pachetul conține mai multe măsuri, printre care interdicția – cu o perioadă de tranziție – a importului de petrol rusesc pe mare. Statele membre UE și Comisia au negociat dur timp de aproape o lună acest pachet, dat fiind că Ungaria s-a opus unui embargo total pe petrol, dar și sancționării patriarhului rus Kiril.

Pachetul impune sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului, având în vedere implicarea sa în această agresiune.

Interdicția importurilor de țiței și produse petroliere rusești transportate pe mare acoperă 90% din importurile actuale de petrol din Rusia. Interdicția face obiectul anumitor perioade de tranziție pentru a permite sectorului și piețelor globale să se adapteze, precum și al unei scutiri temporare pentru țițeiul din conducte, pentru a se asigura că petrolul rusesc este eliminat treptat și în mod ordonat.

Acest lucru va permite UE și partenerilor săi să își asigure aprovizionarea alternativă și va minimiza impactul asupra prețurilor petrolului la nivel mondial.

În ceea ce privește restricțiile la export, pachetul de măsuri include restricții privind produsele chimice care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme chimice.

Pe baza unei propuneri a Înaltului Reprezentant, UE a enumerat în pachetul de sancțiuni și ofițerii militari de rang înalt și alte persoane care au comis crime de război la Bucea și care sunt responsabile pentru asediul inuman al orașului Mariupol. De asemenea, sunt incluse entități implicate în sectorul militar și în fabricarea de echipamente și software, utilizate în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Noile liste includ personalități politice, de propagandă și de afaceri, precum și persoane care au legături strânse cu Kremlinul.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...

Flagelul care afectează milioane de vieți | The Epoch Times-Romania

Flagelul care afectează milioane de vieți a fost discutat...

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură | Puterea a cincea

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a...

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la 15,1 miliarde de kilometri de Pământ |Aktual24

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la...