​UE pregătește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Data:

Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, dar chestiunea eventualei opriri a achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia încă îi divizează pe Cei 27, informează AFP.
”Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val” de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Agerpres.ro.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut constant tuturor interlocutorilor săi europeni să ”adopte sancţiuni puternice”. El solicită oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est).
Josep Borrell şi-a anunţat intenţia de a lansa luni discuţii asupra unui embargou petrolier, ”dar o propunere oficială nu se află pe masă”, a recunoscut vineri un înalt funcţionar european.
Citește și: Un șofer care a călcat intenționat cu mașina un câine, căutat la Iași
”Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea. Or, se văd bine dependenţele de Rusia în mai multe state membre”, a subliniat el.
Germania, Italia, Austria şi Ungaria sunt dependente în mare măsură de gazul rusesc.
”Nu va fi prezentat ceva ce nu va trece. Propunerile trebuie să fie făcute la momentul oportun”, a explicat el.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a strâns 27,3 miliarde de dolari ca urmare a achiziţionării de petrol, gaz şi cărbune ruseşti de către UE, potrivit directoarei Institutului Austriac pentru Europa şi Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.
Miniştrii UE urmează să valideze deblocarea a încă 500 de milioane de euro pentru finanţarea şi furnizarea de noi arme pentru Kiev, potrivit mai multor diplomaţi europeni.
”Sancţiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului”, a subliniat sâmbătă Josep Borrell.
Citește și: Elevi de la un liceu din Brașov, premiați cu locul I la un prestigios concurs organizat de NASA

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

VIDEO Audiere în Parlamentul European pe tema dezinformării și propagandei ruse

Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea, a Parlamentului European, a susținut, joi, audierea

Licitație pentru reabilitarea a 50 de km de linii de tramvai în București

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, săptămâna aceasta, llansarea licitaţiei pentru reabilitarea a 16 linii de tramvai.

Anonimă prinsă de ANAF cu 5,8 milioane de lei nejustificați pe „marile averi”

Fiscul din Iași a descoperit că o femeie de afaceri a cheltuit în trei ani 5,8 milioane de lei pe care nu-i poate justifica. Ofensivă împotriva „banilor la negru”.

La cea mai bogată universitate din Iași, studenții sunt puși să dea mii de lei pe consumabile

Un grup de studenţi din anul al VI-lea de la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a trimis o plângere pe adresa redacţiei „Ziarului de Iaşi” în legătură cu faptul că trebuie să achiziţioneze din buzunarul propriu, an de an, materiale pentru procesul didactic în valoare de sute de lei.