Un bloc cu patru etaje ar putea apărea în zona protejată Mihai Eminescu, vizavi de casa Henrieta Delavrancea, monument istoric. Cum a fost distrusă zona în ultimii 15 ani

Data:

Update: proiectul a fost adoptat!

 

Potrivit planului urbanistic zonal publicat pe site-ul Primăriei Capitalei, iniţiatorul documentaţiei, Samuel Caraian, doreşte să construiască pe terenul de circa 370 mp, de pe strada Mihai Eminescu nr. 198, un bloc cu subsol, parter şi 4 etaje. Elaboratorul Planului Urbanistic Zonal este biroul Zamfirescu Arhitectură şi Urbanism – arh. Ana-Maria Zamfirescu.

http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/20_20170630.pdf

Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti a dat aviz favorabil pentru această construcţie pe 10 februarie 2016.

Pe teren se află o casă parter şi etaj, pentru care Primăria Capitalei a dat autorizaţie de demolare în aprilie 2015. Intre timp a fost demolată.

Vizavi de acest teren se află o clădire monument istoric, facută după planurile celebrei arhitecte Henrieta Delavrancea, iar alături se află casa unde a locuit scriitoarea şi muziciana Cella Delavrancea.

Casa unde a locuit Cella Delavrancea

Potrivit planului urbanistic aferent zonei protejate Mihai Eminescu, aceasta are grad de protecţie ridicat: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice şi de mediu natural care au o pondere ridicată, trama stradală şi caracterul. Sunt permise intervenţii care conservă trama stradală şi întaresc caracterul existent prin ameliorarea fondului construit şi a valorii urbanistice.

Casa Henriette Delavrancea

http://urbanism.pmb.ro/Informa%C5%A3ii%20publice/Zone%20protejate%20construite/Zone%20protejate%20construite%20aprobate%20prin%20HCGMB%20nr.%202792000/eminescu.pdf

 

FOTOGALERIE Cum a fost distrusă strada Mihai Eminescu în ultimii 15 ani

 

Majoritatea clădirilor de pe bd. Mihai Eminescu – case cu parter sau parter şi etaj – au fost construite în urmă cu peste 100 de ani, fiind puţine intervenţii din perioada interbelică şi comunistă. Deși este zonă protejată, în ultimii 15 ani o bună parte dintre imobilele vechi au fost demolate, iar în loc au apărut blocuri cu până la 8 etaje. Cele care au scăpat de lama buldozerelor, fie sunt scoase la vânzare, deoarece lângă se află un ditamai blocul, fie au fost lăsate în paragină sau mutilate. Doar câteva dintre frumoasele case de pe această arteră au fost restaurate.

În plus, întrucât blocurile noi s-au edificat pe parcele foarte mici, 300-400 metri, acestea nu au suficiente locuri de parcare, zona fiind sufocată de maşini, parcate peste tot.

Autorizațiile de demolare/construire au fost date de Primăria Capitalei/Primăria sector 2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce Bolojan stă la bloc și face investiții de 2 miliarde de euro, iar Chirica și Alexe sunt putred de bogați și nu...

Cifre seci, dar elocvente. Bugetul Consiliului Județean (CJ) Iași pentru anul acesta a fost proiectat cu cheltuieli de 1,6 miliarde de lei din care 1,2 miliarde lei pentru funcționare. Programul de investiții publice se ridică la 390 milioane de lei. Procentual înseamnă că 76% din banii instituției condusă de Costel Alexe vor merge pe funcționare și numai 24% pe dezvoltare.

Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

Pensionările din sistemul judiciar ieşean şi-a pus serios amprenta pe activitatea de anul trecut a Tribunalului. Numărul dosarelor noi a scăzut puţin, dar numărul tot mai mic de judecători a făcut ca fiecare dintre ei să fie pus în situaţia de a soluţiona câte două dosare pe zi. Jumătate dintre justiţiabili au aflat soluţia găsită de magistraţi la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei.

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...