Pentru a-și cumpăra un apartament „normal”, cu două camere și o suprafață utilă de aproximativ 50 de metri pătrați, un gălățean ar trebui să plătească între 70 și 100 de salarii medii lunare. Asta înseamnă că ar achita apartamentul într-o perioadă cuprinsă între șase și opt ani și jumătate, fără să cheltuiască nimic pentru masă, haine şi utilități. Evident, luând în considerare și cheltuielile necesare vieții de zi cu zi, perioada în care poate fi achitat un apartament cumpărat în Galați poate fi dublă sau chiar mai mare. Atenție, nu vorbim de apartamente noi!
Într-o perioadă în care indicii bancari după care se calculează ratele la credite par să nu cunoască decât sensul „în sus”, achiziționarea unui apartament începe să semene foarte mult cu o aventură în care știi când intri, dar nu știi când și, mai ales, cum ieși. Imobiliar, Galațiul este un oraș scump.
Prea scump – spun mulți – dacă ținem cont de nivelul pieței muncii și al salariilor care se plătesc. Cu ajutorul reprezentantului unei agenții imobiliare, am făcut un mic „tur” al celor mai căutate zone din Galați și al prețurilor cerute pentru un apartament de două camere, cu o suprafață utilă medie de 45-55 de metri pătrați.
Citește și: REPORTAJ | Pulsul lumii în cel mai vechi târg din România
Cât de „fezabil” este să cumperi un apartament în Galați
În primul rând, să vedem care sunt salariile. Conform Direcției Județene de Statistică, la sfârșitul lunii iunie 2022 (cea mai recentă raportare), câștigul salarial mediu net din Galați a fost de 3.405 lei, aproximativ 680 de euro, cu 550 de lei mai mic decât media națională.
Am întrebat apoi care sunt, în medie, prețurile cerute la vânzare în câteva zone din Galați.
De departe, cele mai mici par a fi cele pentru apartamentele din centrul orașului (zona Spicu, „Nespălata”, Domnească, Piața Centrală). Aici nu s-au mai construit blocuri noi în ultimii 20-30 de ani, iar multe apartamente sunt semidecomandate.
Continuarea în Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!