Un gălăţean munceşte 17 ani pentru a-şi lua un apartament

Data:

Pentru a-și cumpăra un apartament „normal”, cu două camere și o suprafață utilă de aproximativ 50 de metri pătrați, un gălățean ar trebui să plătească între 70 și 100 de salarii medii lunare. Asta înseamnă că ar achita apartamentul într-o perioadă cuprinsă între șase și opt ani și jumătate, fără să cheltuiască nimic pentru masă, haine şi utilități. Evident, luând în considerare și cheltuielile necesare vieții de zi cu zi, perioada în care poate fi achitat un apartament cumpărat în Galați poate fi dublă sau chiar mai mare. Atenție, nu vorbim de apartamente noi!

Într-o perioadă în care indicii bancari după care se calculează ratele la credite par să nu cunoască decât sensul „în sus”, achiziționarea unui apartament începe să semene foarte mult cu o aventură în care știi când intri, dar nu știi când și, mai ales, cum ieși. Imobiliar, Galațiul este un oraș scump.

Prea scump – spun mulți – dacă ținem cont de nivelul pieței muncii și al salariilor care se plătesc. Cu ajutorul reprezentantului unei agenții imobiliare, am făcut un mic „tur” al celor mai căutate zone din Galați și al prețurilor cerute pentru un apartament de două camere, cu o suprafață utilă medie de 45-55 de metri pătrați.

Citește și: REPORTAJ | Pulsul lumii în cel mai vechi târg din România

Cât de „fezabil” este să cumperi un apartament în Galați

În primul rând, să vedem care sunt salariile. Conform Direcției Județene de Statistică, la sfârșitul lunii iunie 2022 (cea mai recentă raportare), câștigul salarial mediu net din Galați a fost de 3.405 lei, aproximativ 680 de euro, cu 550 de lei mai mic decât media națională.

Am întrebat apoi care sunt, în medie, prețurile cerute la vânzare în câteva zone din Galați.

De departe, cele mai mici par a fi cele pentru apartamentele din centrul orașului (zona Spicu, „Nespălata”, Domnească, Piața Centrală). Aici nu s-au mai construit blocuri noi în ultimii 20-30 de ani, iar multe apartamente sunt semidecomandate.

Continuarea în Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața liberă
Viața liberă
Viața liberă este un ziar cotidian independent din Galați, fondat în decembrie 1989, care a apărut pe piață neîntrerupt de atunci. Versiunea online a ziarului are în medie 400.000 de vizitatori unici pe lună, subiectele abordate în ambele medii fiind cele cu impact social major, atât local, cât şi naţional şi internaţional, inclusiv cele de interes pentru diaspora. Publicaţia susţine proiectele şi iniţiativele benefice comunităţii din care face parte de 32 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...