Un jurnalist acuză: situație gravă, fără precedent, la Radioul public!

Data:

Stimați colegi,

Ziua de 29 octombrie 2021, va rămâne scrisă cu negru în istoria de 93 de ani a Radioului public din România.

Societatea Română de Radiodifuziune a rămas din data de 29.10.2021, ora 0.00, fără conducere și fără drept de a face plăți către orice terț, inclusiv pentru achitarea drepturilor salariale ale angajaților.

Cum s-a ajuns aici ?

Miercuri, 27 octombrie 2021, deși se știa de o lună că va expira mandatul directorului general interimar, în Parlament s-a adoptat un amendament (vezi aici) la OUG 89/2021 (care avea ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor), ce a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD, considerând că prevederile acestuia sunt neconstituționale.

Astăzi, 29 octombrie 2021, la ora 16, a fost convocată o ședință a birourilor permanente reunite din Camera Deputaților și Senat, care au aprobat demararea procedurilor pentru desemnarea membrilor consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) (vezi aici).

Această decizie trebuia luata încă de acum 5 luni, eliminând acest interimat, care a adus atingere bunei funcționari a instituției noastre (salariaților care aveau CIM pe durată determinată, nu li s-au mai prelungit contractul; în bugetul SRR pentru anul 2021 nu s-au mai putut face transferuri de bani de la un capitol la altul; nu s-au mai achiziționat diverse materiale și echipamente, etc).

Prin faptul că acum nu mai există conducere la SRR, afectează profund pe toți salariații și bineînțeles, instituția. Există riscul ca în data de 12 noiembrie a.c., salariații să nu-și primească drepturile salariale cuvenite. SRR poate intra în incapacitate de plată prin faptul că Directorul General Interimar care era ordonatorul principal de credite, nu mai există, și astfel nu se vor mai putea face de niciun fel plăți.

În același timp, nu se mai pot lua decizii care să pregătească alegerile pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în CA al SRR.

Având în vedere aceste aspecte foarte grave, urmează să transmit un protest către Parlament, Președinte și Guvernul României.

Cu respect,

Adrian Valentin Moise.

Text preluat integral de pe blogul jurnalistului Adrian Valentin Moise – SUS ROMANIA.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...