Un mare oligarh rus, urmărit într-un sat din Iași. O afacere de transport Rusia – Rep. Moldova

Data:

Judecătorii din Răducăneni au avut de soluţionat un dosar în care a fost implicat un mare oligarh rus, cu o avere de aproape 20 miliarde de dolari, mai mare de peste 7 ori decât cea a celui mai bogat român. O firmă de transport cu sediul în satul Scopoşeni din comuna Gorban a fost acuzată că ar fi încălcat Regulamentul Consiliului European prin care a fost stabilită lista oligarhilor ruşi supuşi sancţionilor din cauza războiului din Ucraina. Prin acţiunile sale, firma ieşeană ar fi contribuit la umplerea buzunarelor lui Aleksei Mordashov, (FOTO DREAPTA) preşedintele celei mai mari companii siderurgice şi miniere din Rusia. Iată întreaga „afacere”!

După ocuparea Crimeei de către Rusia, în 2014, Consiliul European a emis un Regulament prin care au fost stabilite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Citește și: Unde s-ar ascunde Ionel Arsene. Baronul PSD are o casă într-un oraș italian

Iniţial, lista oligarhilor supuşi sancţiunilor era de doar 21, dar numărul lor a crescut semnificativ după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut. Pe 28 februarie 2022, pe listă a fost inclus şi Aleksei Mordashov, iar în luna mai şi soţia acestuia, Marina. Cei doi controlează numeroase firme, cu sedii în Rusia sau în paradisuri fiscale, averea personală a soţilor Mordashov fiind estimată de Forbes la 18,5 miliarde dolari. Printre aceste firme se numără şi SeverGroup LLC, cu sediul în Rusia. Pentru comparaţie, familia Mordashov este mai bogată de peste 7 ori decât cea mai avută familie din România: fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman (3 mld. dolari).

O afacere de nici 10.000 de dolari

La 1 martie anul trecut, Deltrans Grup & Ro SRL a încheiat o comandă pentru două transporturi din oraşul rus Kostroma, situat în nord-vestul regiunii europene a Rusiei, în Republica Moldova. Pentru firma ieşeană, era o afacere ca oricare alta, pentru care emisese facturile aferente, în valoare totală de 9.200 dolari. Încărcătura de placaj s-a soldat însă cu o amendă de 30.000 lei aplicată de ANAF şi confiscarea unei sume de 41.600 lei.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto Ziarul de Iasi

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Ceruse să fie lăsat la domiciliu. | Info Sud-Est

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Autorul accidentului mortal...