Numărul nostalgicilor regimului comunist a crescut îngrijorător în ultima perioadă

Data:

Un Muzeu al Comunismului trebuie să ne arate întregul: victimele, demnitarii politici, torționarii închisorilor comuniste, securiștii și milițienii criminali și oamenii „simpli“ care au colaborat cu regimul totalitar, spune George Arun, în Deutsche Welle.

Numărul nostalgicilor regimului comunist a crescut îngrijorător în ultima perioadă, una dintre cauze fiind și criza energetică și scăderea drastică a nivelului de trai. Un sondaj realizat de INSCOP Research, dat publicității în 17 noiembrie, arată că 57,4% dintre români consideră că situația generală din România anului 2022 este mai rea decât înainte de 1989.
Oamenii în vârstă care au trăit în comunism sunt victimele unei memorii selective, ale unui trecut pe care nu și l-au asumat și nu și-l asumă nici după 32 de ani de la căderea regimului de exterminare. Sutele de mii de victime ale închisorilor comuniste, frigul și foamea, raționalizarea alimentelor, propaganda deșănțată prin organele de presă ale PCR, delațiunea la scară națională, interzicerea avorturilor, distrugerea culturii, demolarea bisericilor sunt toate uitate în fața unei pretinse dar nu întru totul adevărate siguranțe a locurilor de muncă și a posibilității fiecăruia de a pune ban pe ban pentru un concediu la mare.

Citește și: Furie și frică: protestele din Iran, văzute din interior

Statuia lui Ceaușescu în casele românilor

Cei mai mulți dintre tinerii care s-au născut după decembrie ’89 au preluat de-a gata poveștile „de succes“ ale părinților sau bunicilor despre „binefacerile“ regimului Ceaușescu. Cel mai des și halucinant refren pe care îl auzim e că dacă nu ar fi fost Ceaușescu nu am fi avut nici în ziua de azi metrou în București.

Deși istoria comunismului nu este o disciplină în programa școlară, ignoranța tinerilor nu poate fi trecută cu vederea. Sunt numeroase cărți care tratează ororile regimului totalitar care nu au fost nici măcar răsfoite din curiozitate de către elevi, iar profesorii lor nu încearcă în nici un fel să le deschidă ochii.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Foto: wikimedia.org

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
1 COMENTARIU
  1. Înștiințați-l pe domnul Arun că poporul trebuie să-și asume istoria. Dar nu poporul român. Când ni se ascund criminalii din ’89, cu obstinație, nu vom putea privi obiectiv și retrospectiv în istoria noastră. Și vom lua apărarea unor monștri. Și asta pentru că n-am știut atunci, în acel decembrie sângeros și în mai-ul care a urmat să le arătăm copiilor și nepoților cine a ruinat 45 de ani România. Dimpotrivă bunicii, mai ales, au reușit să declanșeze, involuntar, războiul româno-român, nici astăzi încheiat. Mulți dintre bunici s-au stins. Blestemul a rămas. Oh, Dumnezeule!
    Curând vor pleca și părinții. Iar copiii acestora din urmă se vor stabili în exil.
    Ce caricatură!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...